Košarica

V košarici ni izdelkov.

Uživajmo življenje – danes

Nekoč je živel človek, ki je bil rojen za to, da bi postal vse, kar smrtnik lahko postane – JUTRI. Dejal si je, da nihče ne bo močnejši in pogumnejši od njega – JUTRI. Imel je tudi dobrega prijatelja, ki je imel težave in je bil šibek, ki bi bil vesel, če bi ga peljal z avtom, kajti potreboval je pomoč. Tako si je rekel, da ga bo poklical in videl, kaj lahko zanj stori – JUTRI.

Vsako jutro je na kupček odložil pisma, ki jih bo napisal – JUTRI. Bilo mu je res žal, da je imel danes preveč dela in se ni mogel niti za trenutek ustaviti na svoji poti. Več časa bom posvetil drugim je govoril – JUTRI. Ta možak bi postal najboljši delavec na svetu in ves svet bi ga poznal, če bi le on kdaj dočakal – JUTRI. Toda nenadoma je umrl in izginil spred oči in vse kar je zapustil ob koncu življenja, je bila gora stvari, ki jih je nameraval storiti – JUTRI.

Kolikokrat se je tudi že vam primerilo, da ste nekaj odlašali na jutri, toda potem tega niste nikoli narediti. Odlašali ste na jutri in upali, da boste jutri imeli več časa, da to storite. Vendar jutri je postal vse bolj oddaljeni nekoč, nekoč pa kot sami dobro vemo nikoli ne pride. V angleškem jeziku obstaja besedna igrica, ki je zelo pomenljiva. Yesterday is past, tomorrow is future, but today is PRESENT. So we said, it’s present. Ali če to prevedemo v slovenščino: Včerajšnji dan je preteklost, jutrišnji dan je prihodnost, toda današnji dan je DARILO. Zato mu tudi pravimo sedanjik. (opomba: present je v angleščini darilo, pa tudi sedanjik).

Nekatere ljudi moti, ker so se nehali srečevati s svojimi dobrimi prijatelji, s katerimi so se nekega dne želeli pogovarjati. Spet druge moti in jih žalosti, ker niso rekli svojim staršem, svojim bratom in otrokom bolj pogosto, kako radi jih imajo. Toda vi ste drugačni! Nikar ne zamudite priložnosti, da bi nekomu povedali, da ga ljubite, da vam je všeč, da ga cenite – danes. Vedno se spoprimite z življenjem s smehom in radostjo in vsak dan si recite, da je danes poseben dan, kajti vsak dan, vsaka ura, vsaka minuta – je posebna in edinstvena.

Večkrat se vsedite na teraso in uživajte v razgledu, in naj vas plevel v vrtu ne moti. Več časa preživite z družino in svojimi prijatelji ter manj v službi. Življenje je v bistvu celota, izpolnjena z užitki, ne pa tečaj o preživetju. Ničesar več ne hranite in vsak dan uporabljajte svoje kristalne kozarce in drag servis iz porcelana. Ne hranite svoje najboljše obleke in najdražjega parfuma za posebne prilike, temveč ju uporabite kadarkoli si boste zaželeli. Fraze …nekega dne in enkrat te dni… naj izginejo iz vašega besednjaka. Če je nekaj vredno videti, poslušati ali narediti, potem vi to poglejte, poslušajte in naredite TAKOJ sedaj.

Pojdite in ujemite svoje trenutke dneva, kot da vam je dan edino ta dan, da ga živite. Okušajte in uživajte v trenutkih svojega življenja. Samo eno življenje vam je na voljo, zato ga živite kot zmagovalci. Vsakdo je na tem svetu z določenim namenom, zato pustite namenu, da se dvigne nad vas in vsakomur pokaže iz česa ste narejeni. Ne pravim vam, kako morate živeti, ampak kako bi se morali počutiti, ko se ozirate nazaj na spomine vaše preteklosti.

Nikoli ne obžalujte preteklih stvari. Če pa čutite, da je tako prav, jih obžalujte, saj je to življenje vaše in od nikogar drugega. Sprejemajte odločitve, ki vas bodo razveselile. Nikomur ne pustite, da bi vas ponižal in nikoli ne živite v nikogaršnji senci ali sanjah. Če imate svoje sanje, gradite jih naprej in skoraj gotovo se bodo uresničile.

Starega moža so nekoč vprašali, kaj najbolj obžaluje v svojem življenju. Odgovoril jim je: »Stvari, ki se niso nikoli zgodile.« Naj bo z vami drugače. Delajte in delujte tako, da se vam bodo stvari, ki si jih želite začele dogajati v vašem življenju. Zavedajte se, da ste čudovito in edinstveno bitje na tem svetu, ki je vredno ljubezni in sreče – še danes.

Avtor članka: Robert Goreta, objavljeno v reviji ŠTUDENT, aprila 2002

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.