Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako podzavestni čustveni programi usmerjajo naše odnose?

Na naši poti življenja se nahajamo, kjer se nahajamo, zaradi svojih podzavestnih čustvenih vzorcev in programov, ki nas spremljajo že od naše najbolj zgodnje mladosti. Ti čustveni programi so lahko pozitivne ali negativne narave. Pozitivni programi nas razvijajo in podpirajo, medtem ko so negativni in destruktivni programi ovira za srečo v partnerstvu, ljubezni in medosebnih odnosih.

Vsi ljudje smo hočeš nočeš »produkt« svoje družine, družinskih travm in vzorcev, podvrženi smo tudi vplivom bližnjih sorodnikov, prijateljev, znancev – vse to se zgodi v starosti od 1. do 6. leta, še preden se sploh resnično začnemo zavedati samih sebe. Malo za šalo, malo zares – pravijo, da človek preživi preostanek življenja zato, da preboli prvih 6 let življenja. Mogoče vedno ni temu tako, a omenjena »šala« je za veliko ljudi še kako resnična.

Marsikdaj nas je strah določenih stvari, ljudi, dogodkov, srečanj … in še sami ne vemo, od kod to prihaja. V naši podzavesti je zapisano vse (ljubezen, strahovi, sprejemanje sebe in drugih, naša pričakovanja, sposobnost komunikacije in zdravih medčloveških odnosov). Dejansko svoje življenje »živimo« kot neke vrste avtomat, ki je priklopljen na svoje podzavestne vzorce.

Seveda se da te podzavestne vzorce počistiti, obstajajo tudi terapevti, ki nam lahko pri tem pomagajo, marsikaj pa lahko storimo že sami, bodisi skozi meditacijo, z delom na sebi in seveda s tem, da jih sploh ozavestimo.

Partnerski in medosebni odnosi so poleg denarnih zadev in službe področje življenja, ki ljudem pogosto povzroča frustracije, jezo in žalost. Tokrat se bomo v našem članku osredotočili na podzavestne partnerske in medčloveške vzorce.

Ne gre za to, ali smo v tem trenutku poročeni, zaročeni, v partnerski zvezi ali samski – vedno smo pod vplivom določenih prepričanj, ki nas omejujejo in nam ne dajo svobodno dihati. Pri partnerskih in medčloveških odnosih nas omejujejo naslednja prepričanja:

1. Prepričanja o sebi

To pomeni, kaj menimo o sebi kot o človeku, partnerju, možu, ženi, otroku, sinu, hčerki …

  • Ali si mislimo o sebi, da smo (telesno, čustveno, umsko, duhovno) privlačni?
  • Ali menimo o sebi, da smo vredni ljubezni?
  • Ali menimo, da znamo spolno in čustveno zadovoljiti partnerja?
  • Ali se ljubimo in se sprejemamo takšne kot smo?
  • Ali smo se sposobni pogledati v ogledalo brez kritiziranja in obsojanja?

Če grem še korak dlje – prepričanja, ki jih imamo o sebi, določajo, kako nas drugi ljudje sprejemajo, cenijo in dojemajo. Le kako lahko pričakujemo, da nas bodo drugi sprejemali, če pa nismo sposobni sprejeti samih sebe, se objeti in si nameniti ljubezen? Partner ne bo zapolnil naše čustvene in ljubezenske praznine, le-to moramo zapolniti sami skozi ljubezen do sebe.

2. Prepričanja o bivših partnerjih in partnericah

Nekateri menijo, da naše pretekle partnerske in tudi seksualne izkušnje nimajo vpliva na izbiro sedanjih in bodočih partnerjev. A če podrobno pogledamo svoje pretekle in sedanje partnerske zveze, lahko najdemo določen vzorec, ki se »ponavlja«, in ko se le-tega osvobodimo, naredimo korak naprej do svoje sorodne duše. Vprašajmo se naslednje:

  • Ali zamerimo nekdanjemu partnerju, ker nas je zapustil?
  • Ali smo še vedno jezni na bivšega partnerja?
  • Ali smo ob srečanju z bivšim partnerjem notranje nemirni?
  • Ali še vedno kuhamo v sebi jezo in zamero do svojih bivših?

Če so odgovori na zgornja vprašanja DA, potem še nismo preboleli razhoda s partnerjem in še nismo pripravljeni na novo zvezo, saj smo na »bivšo ljubezen« še vedno energijsko vezani. Mimogrede, bi morda vi hoteli imeti v svojem življenju osebo, ki kar naprej govori o svojih bivših, jih kritizira in se nanje jezi? Prepričan sem, da ne, zato … če želimo narediti korak naprej, je potrebno »spustiti« preteklost in iti dalje ter odpustiti tako sebi kot tudi svojim bivšim partnerjem. Za marsikoga je to »misija nemogoče«. Kaj pa za vas?

3. Prepričanja o nasprotnem spolu

Skozi naše odraščanje in preko partnerskih zvez, ki smo jih imeli, smo oblikovali določeno razmišljanje o nasprotnem spolu. Morda nam je mama stalno govorila: »Vsi moški so barabe.« ali »Moškim je le za seks.« Morda nam je oče pogosto dejal: »Ženskam ne gre zaupati.« ali »Ženskam gre v zvezi le za denar.«

Kot rečeno, naš čustveni program, ki se oblikuje že od naše zgodnje mladosti, odloča o izbiri partnerja. Naključij ni in vibracijsko vedno pritegnemo osebo, s katero smo notranje vibracijsko usklajeni. Vse to so podzavestni procesi, ki se jih pogosto sploh ne zavedamo, se jih pa da skozi vaje ozavestiti, in na tak način se jih tudi osvobodimo.

Marsikatero spoznanje o sebi, partnerskih zvezah in na splošno o ljudeh, ki smo jih pritegnili v svoje življenje, utegne biti boleče, ga ne želimo priznati, si zatiskamo oči, toda ravno resnica človeka osvobodi. Ko se osvobodimo čustvenih travm svojega otroštva, mladosti, šole in privzgojenih družinskih vzorcev, takrat se začnejo v našem življenju dogajati tudi spremembe, ne samo partnerskem nivoju, temveč v celotnem življenju.

Izbira za srečo je vedno v naših rokah, če smo najprej seveda pripravljeni »počistiti« pred svojim pragom. Ko sami pri sebi naredimo »čiščenje« in si priznamo določene resnice, čeprav boleče, se začne proces naše notranje osebnostne preobrazbe. Velja si zapomniti, da je pot do sreče in ljubezni vedno tlakovana z našo lastno ljubeznijo.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.