Košarica

V košarici ni izdelkov.

Proč s petardami … moja zgodba o bližnjem srečanju s petardo

Pred dnevi je na Facebooku zaokrožila pretresljiva zgodba, kako je objestnež vrgel petardo pred slepega Martina Močnika in njegovo psičko vodnico Bibo. Več o tem si lahko prebereš tukaj. Danes sem na Siol.net našel še podobno zgodbo Sare Savnik, ki je zaradi petarde izgubila sluh. Najbolj žalostno pri obeh zgodbah pa je to, da je storilcema malo mar za to, kar sta storila. Nobenega obžalovanja, nobene opravičila … in to marsikaj pove o ljudeh, ki mečejo petarde. Ali sploh imajo vest? Ali jim je sploh mar za živali in za ljudi?

Pred mnogimi leti (to je bilo v času srednje šole) sem tudi jaz imel bližnje srečanje s petardo. Ko sem se vračal iz šole in sem izstopil iz avtobusa mi je en objestnež pred noge vrgel petardo. K sreči takrat ni bilo posledic za moj sluh, mi je pa dogodek ostal s spominu, ker sem potem tega objestneža lovil, in ko sem ga uspel ujeti sem ga prijel za ovratnik in ga z vso silo pritisnil ob zid ter mu povedal svoje.

V tistih časih sem intenzivno treniral fitnes, tako da mi fizične moči ni manjkalo. Seveda se je storilec opravičeval, ker je začutil, da resno mislim in moj prijem ni bil ravno šibek. Strah je opravil svoje in od takrat dalje se me je kar malo izogibal in niti na misel mu ni prišlo, da bi mi še kdaj vrgel petardo pod noge.

Kaj storiti, če pričakuješ močan pok? Pred več kot tridesetimi leti sem v neki reviji prebral naslednji nasvet: »Nekateri, ki pričakujejo močan pok, pokrijejo ušesa z rokami in imajo zaprta usta. Precej boljši nasvet je, da če takrat, ko pričakuješ pok, usta na široko odpreš in si ušes sploh ne pokriješ. Zakaj? Na tak način se pritisk v ušesih izenači in možnost, da bi ti počil bobnič je precej manjša.«

Ali ta nasvet drži? Iskreno povedano ne vem, saj o tem nasvetu nisem zasledil nobene informacije na spletu. Vendar, če uporabim zdravo kmečko pamet bo kar držalo, da je dobro imeti takrat odprta usta, čeprav je morda to videti hecno. V kolikor morda kdo od bralcev ali bralk tega blog zapisa kaj več ve na to temo – odda naj komentar ali mi piše preko kontaktnega obrazca.

Največji problem s petardami (in tudi ognjemeti) je takrat, ko jih ne pričakuješ, ker naenkrat slišiš močan pok in si dobesedno v šoku in pod hudim stresom. Z živalmi (domačimi in divjimi) je še toliko huje, kajti živali slišijo še precej širši frekvenčni razpon, kot ga slišimo ljudje. Tudi če si povsem gluh in ne slišiš – vibracija poka je tako močna, da jo kljub vsemu začutiš in si pod stresom in šokom.

Tako tiskani kot tudi spletni mediji in različne TV postaje v času Veselega decembra, veliko pišejo in govorijo o tem, da je potrebno proč s petardami. Tisto, kar je najbolj zanimivo, pa je to, da imajo vsi veliki trgovci (Spar, Mercator, Hofer …) v teh decembrskih dneh na novo odprte posebne oddelke s pirotehničnimi pripomočki. 🙁

Zanimivi so tile trgovci … gredo se Botrstvo, gredo se Štartaj Slovenija, gredo se različne akcije, ki podpirajo Slovensko, a po drugi strani lahko vidimo kako promovirajo pirotehniko z otroškim silvestrovanjem z ognjemetom ter na najbolj elitnih lokacijah v trgovinah odpirajo pirotehnične oddelke. Žalostno, kajne? Po eni strani oglašujejo, kako nas imajo radi, kako skrbijo na naš blagor, kako se trudijo na najboljše in najbolj kvalitetne izdelke, a po drugi strani, gre jim za decembrski dobiček tudi na račun petard in ostalih pirotehničnih sredstev.

Sam nikoli nisem bil in nikoli ne bom privrženec petard in pirotehničnih sredstev. Potrošniki imamo moč, da naredimo spremembo. Zadeva je preprosta – le bojkotirati je potrebno stojnice v prodajnih centrih, ki ponujajo tovrstne pripomočke.

Decembrski dnevi so lahko lepi, radostni, veseli, polni smeha, ljubezni, plesa in navdušenja … naj takšni tudi ostanejo brez da je potrebno uporabljati takšno ali drugačno pirotehniko. Sluh je darilo. Ne dovolimo, da nam ga glasne petarde in bučni ognjemeti vzamejo.

P.S. Če želiš pa lahko podpišeš tudi peticijo ZA prepoved pirotehnike.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.