Košarica

V košarici ni izdelkov.

Pozitivni trenutki in njihov pomen

Brez pozitivnih trenutkov v našem življenju preprosto ne gre, kajti na podlagi le-teh se učimo, razvijamo in izboljšujemo vse vidike življenja. Če človek ne doživlja pozitivnih trenutkov, potem je njegovo življenje polno stresa, žalosti, nemoči, depresije … Pozitivni trenutku so kot nektar, ki nam daje in osmišlja življenje.

Kaj je to pozitivni trenutek? Zakaj je tako pomemben v našem življenju?

Spomnimo se, kako je bilo, ko smo bili še otroci in smo se učili hoditi. Na podlagi poskusov in napak smo se v določenem času naučili hoditi. Padli smo neštetokrat, a smo se vedno pobrali in znova poskusili. Nismo se obremenjevali z mislijo, da ker smo enkrat poskusili in ker nam ni uspelo, da zato »nismo dovolj dobri«, temveč smo se polni upanja podali v novo izkušnjo, v nov poskus, v nov korak.

Če bi kot otroci imeli takšno razmišljanje, kot ga imamo sedaj, ko smo odrasli, mislim da se nikoli ne bi naučili hoditi ali pa bi trajalo precej, precej dlje. Namreč, kot odrasli se ob vsakem neuspehu sprašujemo, če smo dovolj dobri, če smo dovolj vredni, če _______________ (naj vsak sam vpiše misel, ki se mu pojavi).

Potem, ko odraščamo in spoznavamo nove ljudi in nove prijatelje, se tudi srečujemo s situacijami, ko bodisi doživljamo trenutke sreče, radosti in uspeha, ali pa nasprotno, trenutke zavrnitve, nerazumevanja in porazov. Življenje ni samo plus in ni samo minus, temveč je v vsej barvitosti med tema dvema skrajnostma in v vseh različnih barvitih odtenkih.

Težave v našem življenju nastopijo, če nimamo pozitivnih trenutkov. Če ne dobimo DA-jev, če ne dobimo potrditve, če nas ne sprejmejo, če nas zavrnejo, če nas spregledajo … Vsak od nas se na svoj način srečuje in spopada s temi izzivi. Ljudje smo družabna bitja in nič ni hujšega, kot če smo izločeni iz družbe. Če se nam to dogaja, potem moramo biti res izjemno psihično močni, da smo kos takemu izzivu. Živali, ki jih krdelo izloči, imajo precej manjšo možnost preživetja in so večkrat izpostavljene stresu.

pozitivni-trenutki-1

Podobno je tudi z nami, z ljudmi. Kar poglejmo najstnice in najstnike, kaj vse naredijo in tudi kaj vse smo mi počeli v svoji mladosti, da bi bili sprejeti v družbi (skupini, skupnosti …). Tako smo bodisi spremenili pričesko, stil oblačenja, ali pa smo začeli celo piti ali kaditi, vse s ciljem, da bi nas sprejeli in da bi bili opaženi. Iskali smo pozitivno izkušnjo sprejemanja, ni pa nujno, da smo le-to tudi dobili.

Ne smemo se čuditi današnji mladini, ki si na svoj način tudi prizadeva »biti všečna« in »biti sprejeta« v sodobni digitalni družbi, kjer veliko vlogo igrajo različna družabna omrežja. Tudi današnja mladina na svoj način išče pozitiven trenutek ter vse občutke, ki jih prinaša pripadnost ter sprejemanje v določeni skupini.

Če smo prodajalec in če pri prodaji nimamo pozitivnih trenutkov, potem na koncu meseca ne moremo plačati položnic. Če smo športnik in če v športu nimamo pozitivnih trenutkov, lahko izpademo iz ekipe oz. moštva ali pa se selimo v nižjo ligo oz. nižjo raven tekmovanja. Iskreno povedano, v vsaki dejavnosti, ki jo opravljamo, potrebujemo pozitivne trenutke, če želimo bodisi preživeti, bodisi biti uspešni.

Pozitivni trenutki, o katerih govorim v današnjem zapisu, so veliko bolj pomembni, kot se zdi na prvi pogled. Včasih potrebujemo samo en samcat majhen pozitiven trenutek, ki nam spremeni življenje in nas usmeri na pravo pot. Ni potrebno, da so ti pozitivni trenutki nekaj »velikega«, temveč so lahko povsem vsakdanji dogodki, ki nam polepšajo dan:

  1. Nasmeh neznanca.
  2. Prijazen pozdrav.
  3. Povabilo na pijačo ali kosilo.
  4. Nepričakovano darilo.
  5. Povabilo na zmenek.
  6. Obisk starega prijatelja, ki ga že dolgo časa nismo videli.
  7. Prijazno in spodbudno e-poštno sporočilo.
  8. SMS z voščilom ali z navdihujočo vsebino.
  9. Na sprehodu srečamo nekoga, ki ga že dolgo časa nismo videli.

In še in še bi lahko našteval. Vsi ti pozitivni trenutki, ne glede na to, kako veliki ali kako majhni so, osmišljajo naše življenje in nam polepšajo dan. Pravijo, da se sreča skriva v majhnih stvareh, drobnih pozornostih in ljubečih dejanjih. Naj bo takšnih v naših življenjih čim več.

Vsak večer pred spanjem si naredimo pregled teh pozitivnih trenutkov, ki so se nam zgodili tekom dneva in bodimo iskreno hvaležni zanje, saj pozitivni občutki vodijo do še več pozitivnih občutkov.

Spomnim se, kako sem bil na določen dan žalosten, slabe volje, se počutil nesrečnega, osamljenega …, a potem je prišel en pozitiven trenutek, ki je vse spremenil, energija se je spremenila, pogled se je spremenil in optimizem se je spet naselil v srce in dušo.

pozitivni-trenutki-2

S pozitivnimi trenutki lahko polepšamo dan ne samo sebi, temveč tudi vsem okoli sebe. Začnimo dejavno iskati te pozitivne trenutke in prizadevajmo si, da bo tudi v življenju ljudi, ki jih poznamo in ki jih imamo radi, takšnih pozitivnih trenutkov čim več. Kar damo drugim, lahko damo tudi sebi in kar damo sebi, lahko damo tudi drugim, krog dajanja in sprejemanja pa je tako sklenjen.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.