Košarica

V košarici ni izdelkov.

Navdihujoča sporočila na seminarju Jaya Shettya

Minil je dober teden dni od moje udeležbe na enem izmed najboljših seminarjev, kar sem se jih kdajkoli udeležil. Nisem pričakoval, da bom na tem seminarju sploh prisoten, a se je potem razpletlo drugače in iz srca sem hvaležen, da sem imel priložnost v živo prisluhniti Jayu Shettyu in njegovim navdihujočim sporočilom.

Po tednu dni je čas, da strnem svoje misli o seminarju, ki me je navdušil iz več vidikov. Predvsem, pa si nisem mislil, da bom s seminarja toliko odnesel, saj mi je težko slediti, ko je govornik (še posebej angleški) oddaljen več metrov od mene (kljub temu, da sem bil v prvih vrstah) ter mu brati iz ustnic. Zaradi sodobne tehnologije sem lahko prvič v življenju resnično spremljal seminar predavatelja iz tujine in govornika razumel cca. 80 – 90 %, pa čeprav je govoril v angleščini. Več o tem čudežu tehnologije v nadaljevanju …

Organizatorji so se pri izvedbi seminarja resnično potrudili in sama energija je bila celoten seminar na vrhuncu. Različni glasbeni gostje so izjemno lepo popestrili seminarsko dogajanje, ozračje pa je pred Jayevem prihodu na oder dodobra ogrel eden najboljših predavateljev, ne samo v Sloveniji, temveč tudi na svetu, Boris Vene, avtor več slovenskih in mednarodnih knjižnih uspešnic.

boris-vene-na-seminarju-jaya-shettya
Boris Vene med svojim predavanjem. – Vir slike: Duhovni atelje Potovanje duše

Ko je Jay prišel na oder smo ga pričakali s stoječimi ovacijami. Že takoj na začetku me je navdušil s svojo preprostostjo, pristnostjo, iskrenostjo ter energijo. Spremljal sem že različne tuje predavatelje, vendar mi je od vseh najbolj blizu Jay.

Priznam, da sem si na začetku mislil: »Oh, to bo spet en seminar, ko bom lahko razumel le 20 ali 30 % povedanega.« Po malo več kot pol ure seminarja sem dobil preblisk, da sem si pred časom naložil na svoj pametni telefon eno Googlovo aplikacijo za sproten prepis, ki je še v preizkusni različici. Tako sem v roke vzel svoj telefon in … dobesedno se je zgodil čudež – tista Googlova aplikacija je s cca. 90 % točnostjo Jayev govor spreminjala v pisano besedo. 🙂

Ko sem ugotovil, da tole »tipkanje govora« izjemno dobro deluje sem bil vesel kot majhen otrok. Kar nekaj ljudi me je na seminarju vprašalo kaj je to za ena zadeva, ki sproti prepisuje govor v tekst.

jay-shetty-seminar-publika
Polna dvorana Gospodarskega razstavišča. – Vir slike: Duhovni atelje Potovanje duše

Jay nam je na začetku seminarju razkril svoje življenje, preizkušnje, svoje YouTube začetke in s kakšnimi izzivi se je srečeval, ko je želel svoje video zgodbe spraviti med ljudi. Zavrnile so ga številne televizijske in produkcijske hiše. Ko ni vedel več kaj bi, se je odločil, da bo videe objavil na socialnih omrežjih in YouTube-ju.

Ko je govoril o tem, sem se spomnil tudi na mojo prvo knjigo Tam, kjer je volja, tam je pot, ki je ravno tako kot Jayevih posnetkov, ni hotel noben založnik, a je potem kasneje vseeno ugledala luč sveta in marsikomu spremenila življenje.

Z začetka seminarja sta mi še posebej v spominu ostali dve njegovi misli:

»Si točno to, kar moraš biti.«
»Si točno tu, kjer moraš biti.«

In naj še kdo reče, da to ni res. Točka spremembe, preloma ali preboja se nahaja pri vsakemu od nas točno na tem mestu na katerem se v tem trenutku nahajamo. Čeprav bi morda bili radi nekje drugje ali s kom drugim, ko potegnemo črto – vse je tako kot mora biti in nam služi za našo rast in razvoj. Brez jokanja, stokanja in nerganja. Vsak ima svoje izzive in preizkušnje s katerimi se lahko spopade tukaj in zdaj. Nikoli ne bo boljšega trenutka za spremembo, kot je zdaj. Ali kot je Jay lepo dejal:

»Ne sodi trenutka.«

V sodobnem svetu vse želimo takoj. Postali smo nepotrpežljivi, stalno smo pod stresom in pritiskom in če nečesa ne dobimo takoj smo žalostni, jezni in frustrirani. »Takoj zdaj hočem to!« je mantra mnogih, a žal se pogosto ne obnese, saj ima Vesolje v tistem trenutku drugačne načrtne z nami.

Če nam nekaj ne steče tako kot si želimo, takrat nismo nič kaj prijateljsko razpoloženi in naše energija je razpršena. Jay nam je lepo povedal, da ima vsaka »zakasnitev« tudi svoj blagoslov, ki ga sprva morda ne vidimo ali pa ga ne opazimo.

Aplikacija na mojem pametnem telefonu je zapisala tudi naslednje Jayevo sporočilo, katerega bi si bilo dobro prebrati v trenutkih, ko nismo ravno v najboljšem razpoloženju in ko iščemo rešitev ali ko ne vemo kako naprej:

»I want you to know. You have so much power inside of you. Inside of you is so much potential. You have so much courage. So much energy that needs to be shared with the world.«

Da, vsakdo od nas ima veliko za podeliti s svetom. Žal pa se vse prevečkrat »delamo majhne« in ne zaupamo vase in svoje darove, znanja in potenciale. Menimo, da so drugi boljši od nas, da drugi vedo več od nas, a to še zdaleč ni res, saj nismo manj kot drugi, a tudi nismo več kot drugi. Smo samosvoji, unikatni, drugačni s svojim sporočilom, ki ga lahko predamo svetu in morda s tem nekomu spremenimo življenje.

Še ena misel z aplikacije oz. stavek, ki nam ga je Jay priporočil, da naj si ga čim večkrat ponovimo:

»I am more powerful than I even know. I am ready to become the person I was born to be.«

Saj prevod ni potreben, kajne? 🙂

Naj zaključim tale blog zapis s še eno Jayevo navdihujočo mislijo:

»Everything is giving, so the only way to become one with the Universe is by doing what the Universe does. The only thing that goes against Universe is human. The only thing that focus on getting, getting, getting is human. Everyone else is giving, giving, giving.«

Ne vem, če so tile angleški zapisi slovnično povsem pravilni, toda mislim, da so vsem razumljivi in upam, da sem ti s temle zapisom uspel pričarati vsaj en delček vibracije s seminarja.

zakljucni-trenutki-jayevega-seminarja
Zaključni trenutki na seminarju.

V kolikor se z Jayevimi navdihujočimi videi še nisi srečal si jih oglej na Facebooku, Instagramu ali YouTubeju (klikni na povezave in prišel boš do vseh Jayevih profilov na socialnih omrežjih).

Uživaj in zapomni si, da je Vesolje tisto, ki te vsak dan obilno zasipa z darili, ki morda sprva niso videti kot to, a če jih boš znal sprejeti in jih razumeti, se bo tvoje življenje kmalu spremenilo, bolj kot si v tem trenutku sploh upaš pomisliti. 🙂


Posodobitev zapisa, dne 4. 11. 2020: V mesecu novembru 2020 je izšla tudi Jayeva nova knjiga MISLITE KOT MENIH v slovenskem jeziku. Naročiš jo lahko tudi preko E-knjigarna.si.

mislite-kot-menih-jay-shetty

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.