Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kdaj je pravi čas?

Še vedno sem navdihnjen nad PRAVILOM 5 SEKUND in medtem ko berem omenjeno knjigo mi nove ideje in zamisli, kar eden za drugim prihajajo na plano, ne samo za blog zapise, temveč tudi za poslovno sodelovanje.

Vsi poznamo »motivacijske pristope«, ki se začnejo 1. 1. leta _______ (sam vpiši želeno letnico). Kolikokrat si rečemo, da od 1. 1. bo pa vse drugače. Včasih ni ravno 1. 1. temveč je 1. 5. ali 1. 7. ali 1. 9. ali katerikoli drugi mesec ali dan v mesecu. Spet tretjič si mislimo, da bomo naslednji dan, naslednji teden ali naslednji mesec začeli s spremembami oz. nekaj spremenili pri sebi in v svojem življenju.

Kleč pa je v tem, da tisti »naslednji« dan, teden ali mesec pogosto nikoli ne pride na vrsto.

Vedno so neki izgovori, neke bolj nujne zadeve ali pa si rečemo, da preprosto še ni pravi čas. Khm … Resno to? Ni še pravi čas? Kdaj bo pravi čas? Jutri? Čez teden dni? Čez eno leto? Mnogi praznujejo dan, ki se imenuje Sv. Nikoli, saj za njih preprosto iz takšnih ali drugačnih (opravičljivih ali neopravičljivih) razlogov nikoli ni pravi čas.

Se tudi ti srečuješ z odlašanjem in iskanjem »pravega časa« ali »pravega trenutka« za spremembo? Ali veš kdaj je ta magični pravi čas? Sedaj. Tukaj in zdaj. V tem trenutku. Ko te nekaj »preblisne«, »zasrbi« ali »navdihne« – ne čakaj na maj, začni sedaj.

5, 4, 3, 2, 1 in gremo – akcija. Brez izgovorov ter različnih ampak in če-jev. Morda bo tvoj prvi korak majhen ali celo neznaten, vendar to ni pomembno, pomembno je to, da se premakneš naprej, da »prelisičiš« svoje možgane, ki želijo ostati v coni udobja oz. ustaljeni navadi.

Sam ugotavljam, da se je potrebno dosledno držati pravila, da ko dobiš navdih, da takoj, v naslednjih petih sekundah stopiš v akcijo in nekaj narediš oz. storiš. Tudi za članek, ki ga sedaj bereš sem naredil enako. Takoj, ko sem dobil navdih o čem naj pišem, sem šel za prenosnik in začel s tipkanjem.

Morda še ena zadeva, ki se nanaša na ustvarjalno blokado. S tem se več ali manj srečujemo vsi, ne glede na to ali smo pisatelji, pevci, glasbeniki, plesalci, komedijanti, igralci … Kaj v tem primeru narediti? Meni pogosto pomaga, da se preprosto usedem za prenosnik in začnem pisati. So primeri, ko prvih nekaj stavkov ni ničemur podobno, a potem nekako po petem ali desetem stavku pride navdih kar sam od sebe in prsti divjajo s svetlobno hitrostjo po tipkovnici.

Še nekaj – ko dobiš navdih za pisanje se na oziraj na slovnične napake, temveč samo piši, piši in piši. Slovnične, slogovne in še kakšne druge napake boš že uredil kasneje. Tok misli rabi prosto pot. Sam znam tipkati desetprstno, kar mi precej olajša pisanje člankov in odgovarjanje na e-poštna sporočila. Vendar naj to, da ne znaš desetprstno tipkati, nikar ne bo izgovor, da se ne usedeš za tipkovnico. Eden najbolj uspešnih in produktivnih pisateljev je dr. Joe Vitale, ki je avtor mnogih knjižnih uspešnic, zna, če verjameš ali ne, pisati samo z dvema svojima prstoma.

Skratka, izgovori se bodo vedno našli in edini pravi čas je zdaj. Odštevanje, kot je 5, 4, 3, 2, 1 pa ti bo pomagalo, da boš imel manj izgovorov, kar bo posledično vodilo do tvojega večjega poslovnega uspeha. In ne samo to. Tudi tvoja samozavest in zaupanje vase bosta precej zrasli.

Verjamem, da zmoreš ZDAJ, stopiti v akcijo in začeti tisto s čemer že dolgo časa odlašaš.

Lahko pa se mi tudi oglasiš preko e-pošte, če rabiš kakšen dodaten nasvet kako narediti prvi korak. You Can Do It! 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.