Košarica

V košarici ni izdelkov.

Miselni vzorci … vaš program za uspeh

Ste se že kdaj vprašali, kako to, da je nekdo reven, drugi pa bogat? Ali pa zakaj je nekdo uspešen, drugi pa je neuspešen?

Kako to, da ima nekdo čudovito ženo in otroke, drugi pa niti približno ne more ustvariti družine in si najti primerno življenjsko sopotnico?

Kako to, da je nekdo pri navezovanju stikov z drugimi ljudmi izredno uspešen in z lahkoto naveže stik z nepoznanimi ljudmi, medtem ko drugi niti približno nima poguma, da bi kogarkoli ogovoril?

Na ta in podobna vprašanja bom odgovoril v današnjem članku. A začnimo na začetku. Vse se začne pri človeku samemu in njegovi samopodobi. Prav vse nas spremlja samopodoba – pa če se tega zavedamo ali ne. Samopodoba je vaša ocena o tem “kakšne vrste človek ste”. Vaša samopodoba določa, kakšne cilje si zastavite v življenju, katere ljudi izbirate za svoje prijatelje in partnerje, ter kako uspešni ste pri delu, določa pa tudi vaš najintimnejši občutek o tem, kaj pomeni biti človek. Vašo samopodobo so izgradila vaša prepričanja ali verovanja o sebi.

Nekateri ljudje so preprosto programirani za uspeh in bogastvo, drugi pa za neuspeh in revščino. Človek, ki se ima za tipičnega neuspešneža, bo vselej našel nekaj, da bo lahko propadel kljub svojim dobrim nameram in četudi bi mu priložnost dobesedno padla v naročje. Človek, ki se ima za žrtev krivice ali za “človeka, ki mu je trpljenje usojeno” bo neogibno uspel najti okoliščine, ki bodo potrdile njegova prepričanja.

Se vam morda to sliši preveč za lase privlečeno? Ne verjamete, da je nekdo programiran za uspeh, drugi pa za neuspeh? Poglejmo si nekaj značilnih vzorcev obnašanja, in vse vam bo takoj bolj jasno.

Začnimo z negativnimi vzorci obnašanja, ki se v družbi pojavljajo precej večkrat kot pa pozitivni vzorci. Morda se boste v katerem od njih prepoznali tudi vi.

Življenje kot drama. Morda poznate ljudi, katerih življenje je podobno drami. Srečate jih na cesti in naredite neodpustljivo napako, da jih vprašate: “Kako se počutite?” Takoj izveste, da jim je pravkar poginila mačka, da so jim vlomili v avto, da je oče zaradi neprevidnosti povzročil požar v hiši, in da so pravkar izvedeli, kako so zboleli za doslej neznano boleznijo, za katero še nikoli niste slišali.

Nagnjenost k nesrečam. Nekateri ljudje so posebno “nadarjeni” za nesreče. Vse življenje padajo z lestev, s koles, z dreves, trese jih elektrika in zapletajo se v prometne nesreče.

Dovzetnost za bolezni. Poznate koga, ki je programiran za bolezen? Nekateri ljudje obvezno dvakrat na leto dobijo prehlad. Nekateri zbolijo takrat, ko se jim ponuja velika priložnost, drugi pa so bolni vsak ponedeljek zjutraj.

Vzorec “prazen žep”. Poznate koga, ki je vedno “suh”? Ni toliko pomembno, koliko zaslužimo, temveč kaj s svojim zaslužkom naredimo. Ljudje, ki so programirani za ta vzorec, se nezavedno ves čas gibljejo po istih tirnicah. Vedno, ko imajo na voljo nekaj več denarja, si hitro poiščejo najboljše možnosti, kako bi se ga znebilil. Največkrat sploh ne opazijo, kaj se dogaja. Verjamejo, da jim probleme dela slab gospodarski položaj države, vlada ali podjetje, v katerem so zaposleni. Toda “suhi” bi bili, tudi če bi svoj zaslužek podvojili. Zato ni čudno, da večina ljudi, ki zadene na loteriji nazadnje vse izgubi. Sledijo namreč notranjemu vzorcu, ki jim sporoča: “Tooliko denarja! Saj ne more biti res. To se zame ne spodobi. Proti temu bo treba nekaj ukreniti…”

Vzorec “Vedno gre vse mimo mene.” Občutimo ga tako, da smo prepričani, kako smo se rodili prezgodaj ali prepozno, kako smo zamudili najustreznejši čas za šolanje, za samozaposlitev ali za odhod na počitnice. Vedno smo ob napačnem času na nepravem mestu.

  • Vzorec “Ljudje so slabi. Življenje je grozno. Zakaj so vsi proti meni?”
  • Vzorec “Vedno imam le toliko, da mi komaj zadošča.”
  • Vzorec “Ljudje me vedno prizadenejo …”

Komentar na te tri vzorce najbrž ni potreben.

Sedaj smo govorili o negativnih vzorcih, a obstajajo tudi pozitivni, in nekatere izmed njih poznate tudi vi.

Vzorec “Vedno ob pravem času na pravem mestu.” Takšni ljudje odprejo trgovino, ko začne prodaja najbolj cveteti. Na počitnicah spoznajo premožne ljudi, ki jih povabijo na križarjenje z jahto. Morda si ob tem mislite: “Le kako jim uspeva?” Toda biti ob pravem času na pravem mestu je notranji program.

Vzorec “Vedno sem zdrav.” Naše zdravje je odvisno od programa, ki nastaja v prostoru med obema ušesoma in določa, kdo smo in kaj se z nami dogaja.

Poznani so še drugi vzorci:

  • “Česarkoli se lotim, vedno pri tem zaslužim.”
  • “Vseeno kaj kupim, vedno kupim dobro.”
  • “Zaupam ljudem, in oni so dobri z menoj.”
  • “Karkoli počnem, delam z lahkoto in veseljem.”

Toda najlepše pri negativnih vzorcih vaše samopodobe je to, da jih lahko spremenite. Samopodoba je “predpostavka” oz. osnova, na kateri stoji vsa vaša osebnost, vaše vedenje in celo vaše okoliščine. Prav zato izkušnje navidez potrjujejo samopodobo in jo celo krepijo. Tako se vzpostavi slab ali dober cikel, pač odvisno od posameznega primera.

To je bil odlomek iz moje knjige, iz poglavja o SAMOPODOBI. Samopodoba določa meje vaših dosežkov in določa kaj zmorete in česa ne. Za vas je izredno pomembno, da imate pozitvno samopodobo, kajti le tako boste lahko dosegli kar ste si zastavili, ker ne boste dvomili vase in v svoje sposobnosti.

P.S. Kakšen pa je vaš miselni vzorec?

Avtor članka: Robert Goreta, objavljeno v e-reviji KVAM 19. 3. 2001

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.