Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako najti pogum za spremembo?

Knjiga Sprememb, bolj poznana kot I-Ching, nas seznanja s starodavno resnico: »Edina stalnica v tvojem življenju je sprememba.« Toda, čeprav so spremembe stalnica v našem življenju, se ravno sprememb najbolj bojimo in strah nas je narediti odločilni korak.

Globoko v sebi vemo, da bi se morali premakniti naprej, vseeno pa še kar nekaj »mencamo« in odlašamo s tistim, kar je prej ali slej neizbežno – s spremembo. Vem, da včasih sprememba ni enostavna, da je potreben ne samo pogum, temveč tudi odločnost, da to spremembo izpeljemo do konca.

Ali se je vam že kdaj zgodilo, da ste se v hipu odločili za spremembo? Že mesece ali celo leta ste s tem odlašali, a potem ste se nekega dne zbudili in si dejali: »Storil-a bom to!« In spremembo ste izvedli lahkotno, odločno in pogumno. Brez izgovorov in brez obotavljanja ter brez razmišljanja, kaj bodo rekli »drugi« o tem vašem koraku.

Tudi meni se je že zgodilo, da sem vedel, da je potrebna sprememba na določenem področju, da mi vedno, ko pomislim na to zadevo, namesto da bi se mi dvignila energija, začne energija upadati. Torej pri le-tej situaciji ni bilo več prisotne radosti in navdušenja. Ko se to zgodi je potrebno nekaj spremeniti.

Bom razložil z naslednjim primerom. V zadnjem tednu dni sem naredil dve spremembi, kar se tiče mojih spletnih strani. Nekateri veste, da sem že od leta 2007 imel spletno stran www.skrivnosti-sveta.com, preko katere sem objavljal različne »malo drugačne« (nekateri jim pravijo alternativne) novice, ki se dotikale »teorij zarot«. V obdobju od leta 2007 do 2011 mi je bilo zelo zanimivo ukvarjati se s tem in raziskovati vse te zadeve, vendar … kmalu sem ugotovil, da je potrebno biti z razkrivanjem »malo drugačnih informacij« previden.

Zakaj? Vse te informacije lahko v ljudeh sprožijo določene »kode«, in strah je še vedno tisto največje gonilo na našem planetu. Marsikaj, čeprav si morda ne upamo priznati, počnemo ravno zaradi strahu. Globoko znotraj nas je strah tisti »motivator« in sprožilec, ki nas vodi naprej. Govorimo o tem, kaj počnemo iz ljubezni, a dejansko nas motivira strah.

Da se vrnem na to spletno stran. Od leta 2012 dalje se na tej spletni strani ni nič kaj prida dogajalo in kakšnih posebnih novih člankov nisem objavljal. Nisem bil več 100 % s srcem, telesom in dušo prisoten pri teh »zarotniških« zadevah. Namesto da bi mi kakšna nova objava prinesla radost in veselje, je bilo vse skupaj bolj v smislu: »Moram to objaviti, da je nekaj objavljeno.«

Pred nekaj dnevi sem se dokončno odločil, da se neham ukvarjati s temi »malo drugačnimi novicami« in se posvetim drugim zadevam, pri katerih sem s srcem in dušo 100% prisoten. Tako sem spletno stran www.skrivnosti-sveta.com spremenil.

Na njej ni več člankov, temveč je le še spletna trgovina z različnimi knjigami s področja osebnostne in duhovne rasti. Od približno 300 člankov sem jih 250 pobrisal, ostalih 50 pa prenesel in objavil na mojem blogu na www.robertgoreta.si. Gre predvsem za članke, ki spodbujajo človeka k razmišljanju o tem, da so njegovi telesni, umski in duhovni potenciali večji, kot pa si misli.

Kako to, da sem se v le v nekaj dneh odločil za takšno spremembo? No, to je že kar nekaj časa »tlelo« v meni, in ogenjček, da je to potrebno storiti, je postajal vedno večji in večji, dokler se preprosto to ni udejanilo kot moja dokončna odločitev. Čeprav se sprva zdi, kot da sem se »odločil čez noč«, je vse skupaj dejansko bil proces.

Temu procesu jaz osebno pravim »ključni trenutek«, ali z drugim besedami »trenutek odločitve«, ko si na razpotju in ko imaš dve možnosti – ali DA, ali NE. Kljub temu, da imamo okoli sebe ljudi, ki nas na naši poti življenja podpirajo in so nam v pomoč, je vseeno od vsakega posameznika odvisno, kaj bo v tem »ključnem trenutku« storil. Ali bo stagniral še naprej, ali pa bo prosperiral in končno naredil tisto, kar že dolgo časa čuti znotraj sebe.

Pred leti sem sem udeležil zanimivega seminarja z več predavatelji. Zraven mene je sedela neka gospa, in predavatelj je takrat govoril o partnerskih odnosih, komunikaciji, dotikih, objemih … kako moški in ženske med seboj komuniciramo, se spoznavamo in tudi živimo. Ko je predavatelj s svojo asistentko nazorno vse to prikazal, je gospa planila v jok. Nekako vedel sem, za kaj gre, ne da bi mi povedala. Bila je v neizpolnjujoči partnerski zvezi oz., po prstanu sodeč, poročena.

Vse tisto, kar je bilo znotraj nje nekako potlačeno, zanikano, vsa čustva, žalost, jeza … je v tistih nekaj minutah praktičnega prikaza priplavalo na plano. Ne vem, kako se je potem zgodba te gospe razvijala naprej, ali je našla voljo, moč in pogum za spremembo. Vem pa nekaj – edino ona sama je tista, ki je oz. bo sprejela odločitev, kako naprej. Sprememba po vseh teh letih zakona vsekakor ni lahka, je pa nujno potrebna.

Sam sem se udeležil mnogih izobraževanj na temo osebnostne in duhovne rasti ter prebral ogromno knjig na to temo, toda tisto, kar mi je še vedno pomagalo, je bil notranji občutek oz. glas, ki mi je govoril: »Robert, dost’ je, čas je, da greš naprej.« Včasih sem mu prisluhnil, spet drugič ne, a sčasoma sem ugotovil, da mi je bil ta notranji občutek vedno vodnik, kaj je potrebno v določeni situaciji storiti.

Nasvet za vas, bralke in bralce bloga, je preprost: Poslušajte svoje notranje občutke, to, kar vam govori vaš trebuh in kamor vas vleče srce. Čeprav se bo to, kar bo »ven prišlo«, morda marsikomu zdelo skregano z logiko in razumom, vendar je ta korak nujno potreben, da postanete bolj radostni, ljubljeni, srečni in veseli.

Če morda še nimate poguma za to nujno potrebno spremembo – jaz sem tukaj, in če sami mislite, da ne zmorete, potem vam jaz pravim, da zmorete, da imate dovolj poguma, da storite to, kar si že dolgo želite.

Naj vas spremembe pripeljejo do sreče in izpolnjenih srčnih želja!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.