Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kolikokrat preberemo določeno knjigo?

Knjige s področja osebnostne rasti, komunikacije in motivacije niso za enkratno uporabo. To ni roman, povest, zgodba ali pravljica, saj slednje ponavadi preberemo le enkrat ali v najboljšem primeru dvakrat. Če se to zgodi trikrat pa je to že pravi mali čudež. V primeru, da smo roman prebrali vsaj trikrat vemo kako se bo zgodba odvila zato branje ni več tako zanimivo in napeto kot je bilo prvič, ko še nismo poznali razpleta.

S knjigami za osebno rast pa je precej drugače. Prvo branje je ponavadi bolj za pokušino, da si nekako ustvarimo nek celovit vtis o temi o kateri piše avtor. Drugo branje (če do njega sploh pride) je že bolj poglobljeno, a po mojih izkušnjah največ od določene knjige za osebno rast dobimo največ, če jo preberemo vsaj trikrat.

Ko gremo že tretjič ali celo četrtič skozi knjigo, pogosto šele takrat začenjamo razumeti in resnično dojemati avtorja ter najdemo pomenljive vpogleda zase, ki smo jih prej spregledali. Mark Victor Hansen, avtor Kurje juhice za dušo je npr. knjigo KOT ČLOVEK MISLI, ki jo je napisal James Allen, prebral vsaj 25-krat. Mnogi avtorji za osebno rast priporočajo, da se njihove knjige večkrat prebere, številke ki sem jih zasledil pa se gibljejo med 3 in 7.

Če res želimo osvojiti določeno tematiko je torej potrebno, da knjigo preberemo večkrat in da si naredimo tudi zapiske ter z označevalcem teksta podčrtamo najbolj pomembne odlomke, ki jih bomo ob naslednjem branju hitreje opazili in tako občutno zmanjšali čas za vnovično branje celotne knjige.

Ko se je pisatelj in kolumnist Stephen Marche pripravljal na svojo doktorsko disertacijo je knjigo Hamlet prebral 100 krat. Tudi znani filmski igralec Anthony Hopkins je nekoč v svojem intervjuju omenil, da si scenarije prebere več kot 100 krat, kar mu da občutek zaupanja v napisani material.

Skratka, če so nekateri izmed najbolj uspešnih in znanih ljudi tolikokrat prebrali določeno knjigo, potem bi bilo priporočljivo, da si vsak bralec ali bralka, ki želi osvojiti določeno tematiko, knjigo o tem prebere vsaj desetkrat. Prepričan sem, da na ta način vedno znova najdemo nove in nove ideje, prebliske in spoznanja, ki smo jih ob prejšnjih branjih spregledali.

Kaj torej čakaš? Poišči v svoji knjižnici knjigo, ki te navdihuje in jo znova preberi. Prepričan sem, da mi boš za tale nasvet iz srca hvaležen-a. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.