Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kje so naša toplina, ljubezen in razumevanje?

Ko na svojih predavanjih, tečajih in delavnicah začnem govoriti o ljubezni, se nekateri udeleženci začnejo nemirno presedati na svojih stolih. Pri tem ni važno, ali govorim o ljubezni v medosebnih odnosih, pri vzgoji otrok, v družinskih odnosih, poslovnih odnosih … zdi se mi, kot da bi ljudje želeli, da govorim rajši o razumevanju, toplini, nežnosti, saj to še nekako »prebavijo«, toda ljubezen, ajaj, to je pa že kar malo preveč.

Obstajajo številne knjige, ki govorijo moči in pomenu ljubezni v naših življenjih, nekaj od teh bom naštel v nadaljevanju:

Rene Egli: NAČELO LOLA
Leo Buscaglia: ŽIVIMO, LJUBIMO IN SE UČIMO
Robert Goreta: ŽIVLJENJSKI DIAMANT
Carnelian Sage: THE GREATEST MANIFESTATION PRINCIPLE IN THE WORLD
Wayne W. Dyer: OSTVARITE SVOJU SUDBINU

Z naštevanjem knjig bi lahko še nadaljeval in nadaljeval … ljubezen je najbolj pogosta tema v naših življenjih, je pa tudi res, da je tudi najbolj »zanikana« tema. Pogovarjamo se o marsičem, le o ljubezni se nekako ne upamo odkrito pogovoriti in spregovoriti.

Pred časom sem predaval učiteljem srednjih šol. Na svojem predavanju sem želel poudariti naslednje: »Verjemite v ljudi, ki jih imate okoli sebe. Verjemite v svoje učence, starše, sodelavce …. Kajti lahko se zgodi, da je učitelj v dijakovem življenju morda edina oseba, ki verjame vanj. Moč pohvale, pozitivnih besed, navdušenja nad sočlovekom lahko resnično dela čudeže. Z grajo, kaznimi in podobnimi stvarmi ne pridemo daleč, saj vsak učenec, ki je »nadležen«, v bistvu kliče na pomoč, in k njemu je potrebno znati pristopiti na pravi način.«

Preprosto sporočilo … in srčno upam, da so si ga učitelji vzeli k srcu in »na znanje«. V življenju pogosto menimo, da bomo z nadzorom in ukazovanjem uspeli doseči boljše rezultate, vendar je resnica ravno nasprotna. V knjigi 81 SVETOVNIH SKRIVNOSTI je zelo pomenljiva skrivnost št. 16: »Prijazen pristop se obnese celo pri najbolj muhastih ljudeh.«

S prijaznim pristopom, polnim ljubezni in razumevanja, nam bodo drugi ljudje enako vračali nazaj, in na tak način bomo v zelo kratkem času razširili svoj krog prijateljev in znancev.

Vprašajmo se, ali smo namesto zunanjega nadzora, graje in nezaupanja sposobni spremeniti svojo komunikacijo na raven razumevanja, ljubezni in medsebojnega spoštovanja? Kako naj bo podjetje uspešno, če pa direktor neprestano »laja« na svoje zaposlene? Kako naj bo vzgoja otrok uspešna, če pa starši stalno »lajajo« na svoje otroke?

V resnici so ljudje, ki najbolj »lajajo« okoli sebe, tisti, ki imajo v svojih odnosih, komunikaciji in na splošno v življenju največ problemov. Ti problemi ne izhajajo iz drugih ljudi, temveč iz njih samih. Ko opazujem življenja ljudi, ki jih srečujem na svoji življenjski poti, mi njihovo obnašanje govori sledeče: namesto vedno bolj, vedno manj verjamemo drug v drugega. Vedno manj si zaupamo, vedno manj se pogovarjamo, vedno manj pogledamo drug drugemu iskreno v oči, predvsem pa vedno bolj hitimo in drvimo skozi življenje.

Kako malo bi bilo včasih potrebno storiti za boljše medosebne odnose: prijazen pogled, nežen objem, besede razumevanja in ljubezni, ljubeč ton, umirjena energija … Največje skrivnosti v življenju se skrivajo v najbolj preprostih stvareh, in že zelo stara basen o vetru in soncu nam pove, da se s prijaznostjo in toplino največ doseže.

BASEN O SONCU IN VETRU

Sonce in veter sta se prepirala med seboj, kdo bo močnejši. Veter je rekel: »Dokazal ti bom, da sem jaz močnejši. Poglej tistega starčka, ki si oblači suknjo. Stavim, da mu jo bom hitreje slekel kot ti.«

Sonce se je skrilo za oblake in veter je zapihal z vso močjo, a bolj ko je pihal, bolj se je starček zavijal v plašč. Končno je veter obupal, omagal in odnehal. Nato je posijalo sonce izza oblakov in se ljubeznivo nasmehnilo starčku.

Kmalu si je starček otrl potno celo in slekel plašč, sonce pa se je obrnilo k vetru in mu tako prijazno pokazalo, da se s toplino doseže več kakor s silo in besnenjem.

In za konec domača naloga za vas. Naslednji teden dni bodite do vseh ljudi, ki jih srečate (in seveda tudi do sebe) prijazni, ljubeči, polni radosti, navdušenja, ravno tako bodite tudi iskreni in razumevajoči, govorite blago, umirjeno … in opazujte, kako se bodo vaši medosebni odnosi začeli spreminjati na boljše. Od »tečnobe« do nekoga, ki je pri ljudeh priljubljen, je le majhen korak, ki se začne z mirom in ljubeznijo.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.