Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako do izpolnjujočega partnerstva, polnega strasti?

Ljudje imamo v svojih partnerskih zvezah trenutke polne radosti, veselja, ljubezni in razumevanja, a pridejo tudi trenutki, ko smo jezni, nerazumevajoči, prepirljivi …

Če je kje na tem širnem svetu človek, ki lahko reče, da so v njegovi partnerski zvezi prisotni samo ljubezen, sreča in razumevanje, ter da s partnerjem še nikoli ni imel prepira, joka nerazumevanja – potem naj se mi ta človek javi. Res bi ga rad spoznal, a menim, da človeka, ki je neprestano v stanju »super«, »fantastično«, »idealno«, »neverjetno« itd. – preprosto ni.

100% srečno partnerstvo je mit, h kateremu stremimo vsi, čeprav že v naprej vemo, da ga ne bomo mogli uresničiti. Skozi težke trenutke (prepir, nerazumevanje …) našega partnerskega odnosa se pravzaprav učimo ljubezni in spoznavamo tako sebe, kot tudi svojega partnerja.

Ko se ljubimo – spoznavamo ljubezen, ko se prepiramo – tudi to je ljubezen, ko smo jezni na partnerja – naučiti se moramo še nekaj o ljubezni, ko poskušamo razumeti drugačen partnerjev pogled na življenje – tudi to je ljubezen. Lahko bi našteval v nedogled, kaj vse je ljubezen v partnerskem odnosu.

Skratka, skozi vse dogodke, trenutke, prigode, ljubljenja, nezgode, prepire … v bistvu spoznavamo tako sebe, kot tudi svojega partnerja. Ko znamo partnerja razumeti, ko mu zmoremo odpustiti, ko mu naklonimo iskrenost, ljubeč odnos – vsaka od naštetih stvari predstavlja kamenček v mozaiku, ki se mu reče – uspešen in srečen partnerski odnos.

Naj bo tokrat »domača naloga« za vas, bralke in bralce e-mesečnika, da do našega naslednjega druženja razmislite (lahko jih tudi zapišete) o 10 stvareh oz. kvalitet, ki jih najbolj cenite pri svojem partnerju. V primeru, da ste v tem trenutku samski, pa razmislite (zapišite) o 10 stvareh, ki si jih želite, da bi jih imel vaš bodoči partner.

A to še ni vse – vaja ima za tiste, ki ste že v partnerskem odnosu, še poseben dodatek – napišite tudi 5 stvari, ki vas »motijo« pri vašem partnerju ali z drugimi besedami – 5 stvari, ki si jih želite, da bi jih partner spremenil pri sebi. Ko se boste poglobili v ta seznam, boste morda malo presenečeni nad tem, koliko bo ta seznam petih »minusov« pri partnerju pravzaprav povedal o vas samih.

In če zaključim – do bolj uspešnega in izpopolnjujočega partnerstva lahko pridemo predvsem skozi to, da bolj razumemo sebe, svoje želje, čustva, pričakovanja in hrepenenja, ter da prisluhnemo tako sebi, kot tudi svojemu partnerju. Osebo, s katero živimo in se ljubimo, poskušamo razumeti, spoštovati in sprejeti takšno, kakršna je. Tisočletja stara modrost velja tudi v partnerstvu in ljubezni – spremeni sebe in spremenil se bo ves svet.

P.S. Še dodatna domača naloga ob bližajočih se praznikih. Do našega naslednjega druženja razmislite o objemih, dotikih in ostalih nežnostih ter kako bi jih več vnesli v vašo ljubezensko zvezo. Namreč, več nežnosti vodi do več strasti!

Za preživetje potrebujemo vsaj štiri objeme na dan. Ste jih včeraj vsaj toliko podarili partnerju? Kaj pa danes? Ste se s partnerjem pred odhodom v službo objeli in se poljubili?

Če ste moški si vsekakor zapomnite tale nasvet (bralke e-mesečnika mi bodo ob tem nasvetu zagotovo zaploskale): »Za žensko je prijemanje za roko, objemanje in poljubljanje, kot da bi ji neslišno govorili: ‘Ljubim te.’«

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.