Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako zaključiti partnersko zvezo?

Pride trenutek, ko se partnerska zveza zaključi iz takšnih ali drugačnih razlogov. Morda sta si partnerja preveč različna, morda ni več ljubezni med njima ali pa preprosto ne čutita več vzajemne podpore in nimata več skupne vizije … Razlogov za zaključek je pravo malo morje.

Z vidika kvalitetnih in ljubečih medčloveških odnosov se mi zdi izjemno pomembno KAKO zaključiš partnersko zvezo. Pri tem ni važno ali je ta odnos trajal mesec dni, tri mesece, pol leta, leto dni, pet let, deset let ali pa še dlje. Ravno tako ni pomembno ali sta bili ti dve osebi v partnerski zvezi, poročena, ljubimca ali pa le prijatelja.

Ko se nek odnos zaključi je potrebno biti pošten in iskren tako do sebe, kot tudi do druge osebe. Zakaj? Če odnosa ne zaključiš na pravi način in v pravi energiji, potem boš to »šolo« medosebnih odnosov še enkrat ponavljal. Saj veš kako gre: Kar se Janezek nauči, to Janezek zna. Pri tem tudi medčloveški odnosi niso izjema.

Nikoli ne zaključi odnosa preko pisma v stilu Dear John (TV nanizanka izpred mnogih let), preko telefona, preko SMS-ja (MMS-ja), preko e-pošte, preko spletne klepetalnice ali preko telefonske tajnice. Poznane so tudi zgodbe, ko oseba, ki zaključuje odnos in da nekoga »na čevelj«, to stori celo tako, da se tebi nič, meni nič, sploh ne oglasi več ter tako druga oseba niti ne ve, da je odnosa konec. Slednjega »postopka« se večkrat poslužujejo moški kot ženske. Koliko gneva, jeze, žalosti in vseh ostalih čustev se ob takem zaključku nabere v ženski, rajši ne omenjam.

Najbolj pomembno se mi zdi, da vsak odnos zaključiš v živo, iz oči v oči. Skratka, da najdeš toliko časa, energije, volje, moči in poguma, da drugi osebi poveš v živo, kaj čutiš in česar ne čutiš več. Brez jeze, brez obtoževanja in brez pranja umazanega perila. Vem, da je to včasih izjemno težko, a vseeno … če si bil z določeno osebo (lahko da celo več let) skupaj, potem se lahko tudi razideš na način, da ne povzročiš dodatne bolečine.

Sam se (ne glede na to kako je težko) držim pravila, da vsak partnerski odnos zaključim iz oči v oči. Ali je res tako težko povedati svoje občutke sočloveku v živo ter na koncu, ko se razideta, da si sežeta v roko in si podelita še zadnji objem ter nato gresta vsak svojo pot? Vsekakor vredno razmisleka …

Potem ko si z nekom zaključil »skupno zgodbo« in se poslovil, je potrebno, da prečistiš svoja negativna čustva, jih izraziš in sprostiš, se pravi da vse, kar občutiš v zvezi s tem (jezo, frustracijo, žalost, ponižanje, krivdo, zapuščenost …) daš ven iz sebe. Odlična metoda za to je postopek ljubezenskega pisma, ki ga priporoča dr. John Gray v svoji knjigi Kar čutiš, lahko zdraviš.

Tega ljubezenskega pisma ne pišeš zaradi druge osebe, pišeš ga predvsem zaradi sebe in nikomur ti ga ni potrebno poslati. Ko je pismo dokončano, ga lahko raztrgaš na drobne koščke in vržeš v smeti ali zažgeš. Ko pišeš to pismo greš skozi naslednjih pet stopenj:

1. Jeza in obtoževanje.
2. Bolečina in žalost.
3. Strah in negotovost.
4. Krivda in odgovornost.
5. Ljubezen, odpuščanje, razumevanje in hrepenenje.

Za podrobnosti ti priporočam v branje malo prej omenjeno knjigo. Vsekakor ti lahko iz lastne izkušnje povem, da je to pisanje izjemno osvobajajoče in lahko razreši marsikatero tvoje čustveno breme, ki ga čutiš ob zaključku zveze.

Ob koncu današnjega zapisa na blogu navajam še misel dr. Johna Graya»Samo ljubezen ni dovolj. Če partnerja ne stopata v isto smer in se ne razvijata skupaj, njuna ljubezen usahne.«

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.