Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako se znebiti odvečnih stvari?

Za tokratni zapis na blogu me je navdušil moj soimenjak in prijatelj Robert Lisac, ki je na svojem blogu objavil zanimive zapise o minimalizmu, kako se je znebil 500 stvari in o »crknjenem« televizorju.

Vse tri zapise ti toplo priporočam v branje in morda se boš tudi ti navdušil-a nad minimalizmom oz. spomladanskim pospravljanjem odvečne krame.

Česa sem se jaz znebil?

  • V svojih knjižnih omarah sem naredil čistko in nekatere knjige sem preprosto podaril naprej, spet druge pa prodal oz. jih še prodajam.
  • Več kot 10 let sem imel dva mobilna telefona. Poslovnega sem zadržal, osebnega sem ukinil. Tako je sedaj manj logistike (nositi dva telefona s seboj) in tudi manjši stroški so. 🙂
  • Z vseh e-novic in brezplačnih SMS sporočil, ki mi ne koristijo več, sem se odjavil.
  • Svoj star GSM telefon, ki že kar nekaj časa ni bil v uporabi, sem prodal po simbolični ceni.
  • Več kot 80 % avdiokaset iz moje zbirke je romalo na odpad. 
  • Naredil sem čistko zapiskov, ki sem jih imel s predavanj in delavnic.
  • Starega gradiva z mojih izobraževanj sem se znebil in je romalo na papirno deponijo.
  • Računalnik sem prečistil, zbrisal nepotrebne programe in datoteke. Eden tako sedaj čaka na novega lastnika oz. lastnico.
  • Okraske, kristale in slike v sobi in pisarni s katerimi nisem več energijsko povezan bom dal naprej, saj lahko koristijo in osrečijo še koga drugega.

Pa še nekaj o krami. Že pred časom sem v svojem e-mesečniku Koraki do uspeha pisal o tem, da smo ljudje »kramarji« in da se uspeh v življenju vrednoti po tem koliko stvari poseduješ, se pravi koliko imaš čevljev in oblek v omari, koliko CD-jev v svoji zbirki in koliko različnih bančnih kartic v denarnici.

Zelo zanimivo je opazovati, ko prideš kam na obisk in te pot zanese v kopalnico, kjer je ponavadi WC. Še posebej ženske kot veverice »kupčkajo« svoja ličila, šampone, maskare, zobne ščetke, zobne nitke, zobne paste in še kaj … Če si ženska in mi ne verjameš, da tudi ti »kupčkaš« stvari, kar poglej v svoji kopalnici na poličko pod ogledalom in v omarico. 😉

Prepričan sem, da za uspešno čiščenje zob rabimo le eno zobno ščetko, eno zobno nitko in eno zobno pasto. Vse ostalo je, kar se tiče nege zob, odvečna in nepotrebna krama.

P.S. In ti? Kaj boš storil-a po prebranem članku? Boš tudi zmanjšal količino »krame« v svojem življenju?

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.