Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ko je čas, da obrneš nov list

Za začetek tokratnega članka postavljam nekaj zanimivih vprašanj:

  • Ali si pripravljen-a pustiti preteklost za seboj?
  • Ali si zmožen-a začeti znova, na novih temeljih?
  • Ali si zmoreš odpustiti za pretekle napake?
  • Ali lahko obrneš nov list v svojem življenju?

V preteklih 14 dnevih (2 zaporedna vikenda) sem imel veliko spomladansko čiščenje. Mislim, da tako velikega in obširnega čiščenja še nisem izvedel. Po eni strani je bilo osvobajajoče, po drugi strani pa na nek način boleče, saj se tako posloviš od dela svojega (preteklega) življenja.

Nekako sem čutil, da je potrebno narediti to »čistko«, da lahko le tako naredim korak naprej na osebnem, poslovnem in tudi partnerskem področju. Ena vrata se tako zaprejo, nova se odprejo. Stvari se znebimo in nove priložnosti pridejo v naše življenje.

Kaj sem čistil? Od česa sem se poslovil? Začel sem v svoji pisarni, kjer sem vse dokumente, ki jih po zakonu (dokumenti, ki so starejši od 10-ih let, z izjemo plač) lahko vržem proč. Med čiščenjem le-teh so priplavali na površje določeni spomini. Ko sem pregledoval prejete račune in jih metal proč, sem točno vedel, katere poslovne odločitve niso bile najboljše in kaj bi lahko storil drugače.

A takrat, leta 2002 in 2003, sem bil na poslovnem področju še »zelenec«. Učil sem se (in še vedno se učim, saj je to najboljša šola) na svojih (pre)izkušnjah. Sicer imam v svoji knjižnici pravo malo morje knjig s področja poslovne, osebne in duhovne rasti, toda kljub vsem prebranim knjigam in obiskanim seminarjem sem se največ naučil iz lastnih izkušenj. Ne bom rekel, da so to bile napake, bile so izkušnje, ki so mi pomagale osebnostno rasti.

Marsikdo bi dejal, pa saj to ni nič, dokumente le vržeš proč, in to je to. Če sem iskren, sem tudi jaz enako mislil, toda prvi dan čiščenja sem bil tako utrujen, da sem šel spat že ob 22.00 uri. Drugi dan kakšne pol ure kasneje, in tako je minil prvi vikend čiščenja. Ko tako pregleduješ, trgaš in mečeš proč račune, dobavnice, položnice, pogodbe, zapiske v koš za smeti, korak za korakom čistiš tudi del svoje podzavesti. Starodavna modrost pravi – kakor znotraj, tako zunaj.

Drugi vikend je bil namenjen temu, da dokončam začeto in se poslovim od vsega, kar mi ne služi več, ali pa je odslužilo svojemu namenu. Takšna inventura ni dobra le z osebnostnega vidika, temveč tudi s čustvenega in duhovnega, saj vsak človek sčasoma ugotovi, da ima oz. je imel v življenju preveč »krame«, in da se je le-te potrebno znebiti.

Če je bil prvi vikend namenjen poslovnemu čiščenju, je bil drugi vikend bolj oseben, saj sem se lotil svojih omar, čevljev, oblek, nogavic … Ob vsaki obleki ali čevljih, ki sem jih držal v rokah, sem se vprašal: »Ali to še rabim?« Včasih je bil odgovor da. A sem »grizel« naprej in si postavil še eno vprašanje: »Ali to zagotovo še rabim?« Namreč tistega, česar nisi obul ali oblekel že vsaj dve leti … majhna je verjetnost, da boš to storil še kdaj. Torej je to odvečna krama, in čas je, da narediš prostor novim stvarem.

Ljudje s svojimi »kufri« (beri s svojimi podzavestnimi prepričanji) hodimo leta in leta po svetu, a se bolj redko ustavimo, pogledamo, kaj je v njih, in jih spraznimo. Objokujemo pretekle zamujene priložnosti in tako pozabimo živeti v sedanjosti. Kar je bilo, je bilo. Lahko hodimo po trepalnicah, toda preteklosti ne moremo spremeniti, pa čeprav točno vemo, kaj bi morali narediti drugače. Torej si je treba od-pustiti (namenoma pišem od-pustiti).

Vem, včasih je res težko zaloputniti vrata preteklosti in se postaviti v sedanjost, toda ta preskok je nujno potreben za izpolnjujočo sedanjost in prihodnost. Če ne veš, kako bi si odpustil – na to temo je malo morje tehnik, od QE-ja, Ho’oponopona, do različnih sistemov tapkanja po meridianih. Izberi si tehniko, ki ti je najbližja in ob kateri čutiš, da boš lahko naredil korak naprej.

Pomembno! Tega postopka čiščenja preteklosti in odpuščanja ne more nihče narediti namesto tebe. Ljudje okoli tebe so ti v pomoč in podporo, a sama izvedba v praksi je prepuščena izključno tebi. Polna knjižna omara knjig o odpuščanju ti ne bo v pomoč, moral-a boš zavihati rokave in se spraviti v akcijo. Verjamem, da ti bo uspelo in da se boš potem počutil-a bolj svobodno, radostno, srečno in ljubeče.

Ne čakaj predolgo, ne odlašaj s čiščenjem stanovanja, hiše, avta … in tudi svoje preteklosti. Stori to že danes. Morda majhen korak – vsak dan izprazni eno polico in si ob vsaki stvari postavi vprašanji: »Ali to še rabim?« in »Ali to zagotovo še rabim?«

Spusti, odpusti, prečisti in še danes stopi naprej na svoji poti življenja.

Srečno, radostno in veselo pomlad (ter tudi čiščenje) ti želim!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.