Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako lahko spremenimo svoje navade?

Navade, takšne ali drugačne, dobre ali škodljive, nas v življenju spremljajo na vsakem koraku. Nekdo bi rad shujšal, drugi bi rad prenehal kaditi, tretji se želi odreči alkoholu, četrti verižnemu žvečenju žvečilnega gumija, spet peti pa bi rad spremenil svoje hazarderske navade in prenehal hoditi v casino.

Vendar, če bi bilo tako enostavno, potem bi lahko čez noč prenehali s škodljivimi razvadami. V ekstremnih situacijah, ko smo postavljeni pred neko dejstvo, kljub vsem razlogom, ki govorijo proti, lahko dobesedno v 24 urah spremenimo svoje dolgoletne navade.

En tak primer je bil tudi moj pokojni oče. Dolga leta je kadil, vsi družinski člani in prijatelji smo mu svetovali, da naj preneha kaditi, vendar to ni zaleglo nič. Nasveti so pri enem ušesu šli noter, pri drugem ven, in bilo je kot da bi govoril s steno. Dokler … se v očetovem življenju ni zgodil tisti trenutek (temu jaz pravi ključni trenutek), ko se je ustrašil za svoje življenje, in ta strah je bil tako velik, da je v enem dnevu prenehal s kajenjem.

Takšni primeri so pogosti, ko se v življenju zgodi določena »travma«, in kot posledica le-te pride do hitre spremembe navade. Vendar pa te »sreče« nimajo vsi in se je z navadami precej težje spopasti in jih spremeniti.

Pri vsaki navadi oz. razvadi je ključno, da ugotovimo, kaj je sprožilec le-te. Namreč, pogosto se nam nekaj zgodi, takrat pride do (pod)zavestnega sprožilca in takrat smo kot Pavlov pes – slinimo se, čeprav hrane še vedno ni na spregled. Pričakovanje (lahko bi tudi rekli hrepenenje) v nas sproži fiziološke spremembe, in v skladu s tem pričakovanjem se odzivamo.

Skrivnost spreminjanja starih in zakoreninjenih navad je v tem, da uporabimo tisto, kar je že v naših glavah. Navade so proces, ki poteka v treh stopnjah:

  1. Iztočnica
  2. Rutina
  3. Nagrada

Lahko se lotimo spreminjanja navade pri iztočnici, a možno je navado spremeniti tudi tako, da se lotimo le točke 2 – rutine. Skratka, tisto na začetku (iztočnica) in tisto na koncu (nagrada) ostaneta enaki, le rutina se spremeni. Slabih navad se ne da izbrisati v celoti, mogoče pa je ohraniti staro iztočnico in nagrado, ob tem pa vzpostaviti novo rutino.

Zlato pravilo spreminjanja navad, ki ga v svoji knjigi o moči navad omenja Charles Duhigg, pravi takole: Če uporabljaš isto iztočnico in zagotoviš isto nagrado, lahko zamenjaš rutino in tako spremeniš navado. Na ta način lahko preobrazimo skoraj vsako vedenje.

Če to pravilo razumemo, lahko lažje in hitreje spremenimo navade. Vzemimo za primer alkoholizem. Alkoholik po vsej verjetnosti ne bo zmogel opustiti pitja, če ne najde neke druge aktivnosti namesto popivanja, kadar se pri njem sproži koprnenje po alkoholu.

Kako je to videti v praksi? Preprosto … V trenutku, ko začutiš koprnenje po pijači (iztočnica), kar se ponavadi zgodi zaradi nekega dogodka (stresa), je potrebno to zamenjati z neko drugo aktivnostjo, npr. obisk prijatelja, pogovor s partnerjem, sprehod v naravi, meditacija … S tem se vzpostavi nova rutina, ki nadomesti staro.

Prvo vprašanje, ki si ga lahko postaviš, je naslednje: »Kako se počutiš, tik preden primeš steklenico, da bi si natočil kozarec pijače?« ali pa »Kako se počutiš, tik preden vzameš v roke zavojček cigaret in posežeš po cigareti?« S tem vprašanjem se naučimo zavedati, kaj je sploh iztočnica za našo razvado. Sprožilec za določeno navado vedno obstaja, le izvedeti moramo, kaj je le-ta.

Drugo pomembno vprašanje je naslednje: »Zakaj piješ?« oz. »Zakaj kadiš?« Morda to počneš, ker imaš rad nikotin, ker ti kajenje da telesni dražljaj (spodbudo ali sprostitev), ker se dolgočasiš, ker si pod stresom, ali pa se počutiš dobro v družbi sodelavcev, ki kadijo v odmoru in klepetajo … Skratka, razlogov »zakaj« je pravo malo morje.

Tretje pomembno vprašanje pa je: »Kako se počutiš potem, ko popiješ kozarec vina?« oz. »Kako se počutiš potem, ko pokadiš cigareto?« To je naša nagrada in po tem hrepenimo.

Točka 2 – rutina je tista, ki jo je potrebno spremeniti. Namesto da sežemo po zavojčku cigaret ali kozarcu pijače, rajši takrat izvedimo novo rutino – naredimo nekaj sklec ali počepov, se nekaj minut pretegujmo in sproščajmo, ali pa se pogovarjajmo z nekom. Lahko uporabimo tudi tapkanje, in namesto da posežemo po cigareti ali alkoholu, tapkajmo 5 – 10 min.

Spreminjanje navad je v svojem bistvu enostavno, ko začnemo razumeti, kako navada deluje in ko prepoznamo iztočnico, rutino in nagrado. Ko prvič naredimo novo rutino, je vse skupaj malo »čudno«, a če smo vztrajni in pri tem vztrajamo vsaj 21 dni, ta naša nova rutina postane del nas in imamo novo navado, cigaret ali alkohola pa nič več ne potrebujemo, da bi dobili nagrado.

Uspešno spreminjanje navad vam želim!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.