Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kaj storiti, ko se temelji porušijo in je treba začeti znova?

Življenje je polno presenečenj, enkrat smo na vrhu sveta – takrat se počutimo kot pravi zmagovalci in zdi se nam, da nam ves svet leži pred nogami. Spet drugič se situacija obrne in iz zmagovalcev postanemo »poraženci«, saj se nam zdi, da smo potonili nekam globoko pod vodno gladino, izpod katere se trudimo izplavati na površje in doseči obalo.

Kakorkoli že, meni osebno je letos poleti življenje – kot že ničkolikokrat prej – pokazalo, da je tudi v »slabem« seme nečesa pozitivnega, kar v tistem trenutku morda ne opazimo, se pa tega začnemo zavedati čez čas, ko se naša čustva umirijo.

Moram reči, da je bilo v zadnjih štirih mesecih moje življenje dokaj »burno« – konec štiriletne partnerske zveze, zaradi odhoda zaposlene osebe postavljanje podjetja na nove temelje, in vnovična selitev nazaj na Gorenjsko. Če bi mi kdo pred letom dni dejal, kako se bodo razvijali in odvijali dogodki v zadnjih štirih mesecih, bi ga najbrž poslal nekam na Luno.

Čeprav so se določeni življenjski temelji porušili, miselni vzorci prevrednotili, in čeprav se je moj način življenja precej spremenil, lahko rečem, da na vse to v srcu gledam s hvaležnostjo in z radostjo. V letošnjem »burnem poletju« sem začel še bolj spoznavati samega sebe in delati določene »kvantne« preskoke v razumevanju določenih življenjskih zakonov in situacij, s katerimi se srečujem.

Kot rečeno, spremembe so se zgodile in določena življenjska področja bo treba na novo zgraditi, seveda na čvrstih temeljih ljubezni, radosti, hvaležnosti, sprejemanja … Pravzaprav je življenje ena sama rast, preobrazba in razvoj. Dogodki, ki se nam sprva zdijo takšni, kot da bi se nam porušil cel svet, se kasneje, čez čas, ko zacelimo »rane« in gremo naprej, izkažejo kot nekaj dobrega.

V tem času sprememb sem začel odkrivati nove stvari, katerim prej nisem posvečal pozornosti. Tako sem se začel ukvarjati z igranjem na afriške bobne (djembe), saj sem ugotovil, da me igranje na bobne neverjetno navdihuje in sprošča.

Ko sem iskal določene odgovore o situaciji, v kateri sem se znašel, mi je bila v veliko pomoč tudi metoda EFT (tehnike doseganja čustvene svobode), ki mi je pomagala, da sem lažje »prebavil« določene stvari. Naučil pa sem se tudi združiti dva zanimiva postopka – starodavni havajski postopek Hooponopono in EFT.

In nauk celotne moje zgodbe? – Če se vam bodo porušili temelji v življenju, in pri tem ni važno, ali gre za ljubezen, zaposlitev, partnerstvo, posel, zakon, otroke … v tistem trenutku si dovolite izraziti svojo žalost, jezo…, vsa čustva, nikar vseh teh svojih občutkov »pogumno« ne zadržujte v sebi! Pogovorite se svojimi dobrimi prijatelji, in če res ne veste kaj bi, pojdite v naravo, v gozd in tam zakričite, se razjokajte, skratka »očistite« svoj um in srce.

Šele ko imamo očiščen um in srce vse svoje »nesnage« (berite negativnih čustev), je čas, da potegnemo črto pod preteklost in v svoje srce, um, telo naselimo pozitivne misli in energije radosti, ljubezni, hvaležnosti ter začnemo znova.

Vsak ponovni začetek je težak, vendar gre življenje tako ali drugače naprej, in še po vsakem dežju je posijalo sonce. Zavedati se moramo, da nevihta mine, da se hudournik unese in veter pojenja … nov dan pa znova zasije v mogočni sončni svetlobi.

Enako je tudi z našim življenjem – za svetlobo je v njem vedno prostor, a na svoji poti ne smemo obupati, moramo biti vztrajni, pogumni ter se znati prepustiti toku. Ravno slednje, ko se nahajamo »neprijetni« situaciji, je težko storiti, kajti takrat bi radi nekaj spremenili na »hitro« in na »silo«, vendar kljub obupnim poskusom ne gre – treba se je mirno prepustiti toku in zaupati v najboljše.

Ob tem se spomnim na modre besede Sai Babe, ki govorijo o življenju:

Življenje je igra … igraj jo!
Življenje je borba … bori se!
Življenje je priložnost … izkoristi jo!
Življenje je pesem … zapoj jo!
Življenje je cilj … doseži ga!
Življenje je poslanstvo … izpolni ga!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.