Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kaj je pravzaprav resnično?

V knjigi Gama zdravljenje, avtorja Chrisa Waltona, sem zasledil primer, ki mi je dal misliti in mi še vedno nekako ne gre in ne gre iz glave. Ali je mogoče, da zgolj naša pričakovanja (prepričanja) lahko spremenijo kemično sestavo zdravila? Ali ima um res takšno moč nad materijo, da lahko pride do izboljšanja zdravja in ozdravitve?

Primer, ki ga povzemam iz malo prej omenjene knjige, je sledeči.

Dr. Stewart Wolf se je odločil narediti dvojno slepo študijo (poskus, pri katerem ne bolniki ne zdravnik ne vedo, kdo je testiranec) z nosečnicami, ki so bile nagnjene k zgagi in bruhanju. Nosečnice je razdelil v dve skupini: prvi je dal zdravilo proti slabosti, drugi pa placebo, se pravi substanco, ki ni imela nobenega znanega terapevtskega učinka na zgago.

Pri ženskah, ki so jemale zdravilo proti slabosti, je zgaga izginila, toda presenetljivo je odleglo tudi mnogim ženskam v skupini, ki so dobile placebo. Te ženske so preprosto verjele in pričakovale, da jim bo zdravilo pomagalo.

Dr. Wolf pa je bil vedoželjen in se je odločil, da razišče še en vidik placeba, in je tako dal skupini še eno zdravilo, ki ga je opisal kot »novo, močno, zelo učinkovito zdravilo proti slabosti«. Tokrat niso olajšanja občutile le nekatere ženske, temveč vse, ki so bile nagnjene k zgagi in bruhanju.

To novo čudežno zdravilo se je imenovalo Ipecac. Sedaj pa sledi presenečenje – Ipecac je zelo močno zdravilo, ki se uporablja na urgentnih blokih v bolnišnicah za povzročanje bruhanja!

Samo trdno prepričanje, da so jemale krasno novo zdravilo proti slabosti, je bilo dovolj, da se je popolnoma obrnila kemična aktivnost tega zdravila v telesu. To se zdi neverjetno, toda zaupanje teh žensk v zdravnika in pričakovanja glede učinkov zdravila niso le popolnoma odpravila njihovih simptomov, temveč tudi v celoti obrnila končno delovanje tega zdravila v telesu.

Učinek placeba je trn v peti farmacevtski industriji pri njenih raziskavah in testiranjih. Zasledil sem informacijo, da placebo učinkuje na približno 30 % ljudi. To lahko povemo tudi z drugimi besedami: Če ima neka tableta (prašek, čaj, pastila … oz. katerakoli zdravilna substanca) učinek na 30 % ljudi, ga pravzaprav sploh nima, saj je to le zgolj učinek placeba oz. učinek našega prepričanja.

Zgodb o učinkih placeba je malo morje, in potem se človek vpraša, kaj je pravzaprav resnično. Ženske so s svojimi prepričanji in zaupanjem spremenile »učinek zdravila« v svojih telesih, in namesto da bi bruhale, so ozdravele.

Poznane so tudi zgodbe, da so ljudje šli na artroskopijo (operacijo kolena) in da je zdravnik le naredil »navidezno operacijo« v smislu – odpri in zašij nazaj. Seveda so med tem, ko so izvajali »operacijo«, predvajali video in avdio posnetke resnične operacije, da ne bi bolnik ničesar posumil. Čudež vseh čudežev pa je bil to, da so po takšni operaciji ljudje, ki so bili prej na vozičku ali na berglah, spet prosto hodili in se gibali.

Kdo torej zdravi? Kako poteka zdravilni proces? Kaj se dogaja v naših telesih? Do kam seže moč našega uma? Ali zdravniki res uresničujejo svoje »prerokbe«, ki jih pacienti sprejmejo za resnična dejstva, kar usodno vpliva na njihovo življenje?

Razmišljam o moči uma, o moči misli … o moči naših prepričanj, o tem, kako nas množični mediji, šole, cerkve, družba … programirajo, o tem, kaj je mogoče in kaj ni, kaj je zdravilno in kaj ni, kaj je dobro za nas in kaj ni.

Kaj pa če …(tole bo morda prebrati in slišati malo kontroverzno, a vseeno) je veliko informacij in znanstvenih raziskav na tem svetu laž in je edina resnica naše najgloblje prepričanje? Da naša prepričanja, strahovi in pričakovanja ustvarjajo našo resničnost oz. učinkujejo na naše zdravje, počutje in energijo. Če v določen zdravilni proces in terapevta nimamo zaupanja, potem obstaja verjetnost, da ne bosta tako učinkovita za nas.

Vem, da se stvari ne sme posploševati, da morda ne držijo za vse kategorije ljudi, toda zgornja dva primera sta več kot nazoren pokazatelj o moči naših pričakovanj, prepričanj in miselnih predstav.

Prepričanja, ki jih imamo o sebi in nam ne koristijo več, so kot stari programi na računalniku, ki zgolj zavirajo delovanje in jemljejo procesorsko moč. Zato se starih, neučinkovitih in neproduktivnih prepričanj znebimo ter bolj začnimo zaupati vase in v svojo notranjo moč.

Prijetne pomladne dni ti želim!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.