Košarica

V košarici ni izdelkov.

Sodobna »dotikalna« podhranjenost

Objem, dotik, nasmeh … občutek, da si ljubljen, da te drugi sprejemajo. To je nekaj najlepšega, kar si vsako človeško bitje želi doživeti v življenju. Dandanes se je razvil nek novodobni »trend« samskosti, ko je, če se lahko tako izrazim, »popularno« biti samski. Nekateri guruji samopomoči promovirajo »samskost« v smislu, ljubi samega sebe, sprejmi se, bodi zadovoljen sam s seboj. Vse to je OK, toda obstajajo določene zanke.

Dobro poznan govor Sanele Banović na YouTubu mi je dal misliti, vendar v malo drugačno smer. Če si si prebral-a moj zapis o dotikih in objemih, potem veš, da za preživetje potrebuješ vsaj štiri objeme na dan, osem da normalno živiš in dvanajst, če želiš rasti. Priznajmo si, da če smo samski, potem že en ali dva objema na dan težko dobimo, kaj šele 6, 8, 10 ali več objemov. No, saj jih lahko dobimo, toda kakšne?

V sodobnem svetu, ne glede na to ali so ljudje samski, v zvezi, poročeni … kljub vsej sodobni tehnologiji primanjkuje topline in bližine, objemov in dotikov, nasmehov in vedrine. Ko z nekom res SI iz oči v oči, in ne gledaš ob tem na svoj mobilni telefon kdaj boš dobil spet kakšno sporočilo na Facebooku ali na Gmailu. Kljub vse sodobni tehnologiji in prednosti, ki jih prinaša le-ta smo vseeno dotikalno, čustveno in objemalno podhranjeni. Žal. 🙁

Vsa ta promocija objemov in dotikov je hvalevredna in dobrodošla, da se začenjamo bolj zavedati kako zelo je pomembno, da smo pristni in prisotni s sočlovekom v določenem trenutku. Bližino in toplino sočloveka še vedno potrebujemo in smo je dobesedno lačni, čeprav si včasih tega nočemo priznati.

Za to, da ima objem sploh neki fiziološki učinek na zdravje, počutje, da se začneta sproščati hormona oksitocin in serotonin je potrebno, da smo z določeno osebo v objemu vsaj 20 – 30 sekund!

No, sedaj pa roko gor tisti, ki ste svojega partnerja (pa ne govorimo o seksu), danes objeli za cele pol minute (v enem kosu, da se razumemo). Pri tem bomo izvzeli mlade zaljubljene parčke, ki so na začetku partnerske zveze seveda v sedmih nebesih in so praktično ves čas »zlimani« skupaj. Prepričan sem, da ne bi videl ravno veliko dvignjenih rok.

Res je, da se ženske več objemajo in dotikajo kot moški, toda redkokdaj vidim, da bi ženska objela žensko za … khm, pol minute. 😉 Osebno imam dve prijateljici in enega prijatelja s katerimi se lahko res srčno in radostno objamemo, ko se vidimo in ne bo nelagodja (OMG, kaj se dogaja …), če bomo v objemu več kot 20 sekund. Večinoma pa naši objemi trajajo 3 – 4 sekunde. Naši južni bratje bi rekli: »Bolje išta nego ništa.« 😉 No, saj imajo prav, ampak vseeno, objemi so pogosto prekratki, da bi bil res neki globlji fiziološki učinek na naše telo.

Zagotovo si že kje zasledil-a podatek, da če se mati ne dotika in ne objema svojega novorojenega otroka, da ima to lahko pogubne posledice za njegov razvoj možganov in tudi marsikatera čustvena travma se lahko na takšen način »pridela«, ker mati ni posvetila dovolj pozornosti svojemu malčku. Če dojenčki ne dobijo dovolj dotikov in ljubeče topline se njihov razvoj dobesedno ustavi in poznani so primeri, da so dojenčki kljub vsej hrani in dobrim higienskim pogojem, začeli umirati, ker niso prejeli dotikov in bili deležni bližine sočloveka.

Ko oz. če si samski je kar malo težko dobiti vsak dan dovolj pravih objemov, ki izzovejo hormonske in fiziološke spremembe v naših telesih. A tudi, če si v zvezi ni nujno, da dobiš vsak dan dovolj objemov. Poznam kar nekaj partnerskih zgodb, ko sem se resnično čudil kako je lahko določena oseba še vedno v zvezi saj od partnerja ne dobiva več objemov, dotikov, nasmehov, temveč sta skupaj le še zaradi takšnih ali drugačnih »koristi«.

Vemo, da če si nekaj res doživeto vizualiziramo (tudi objeme), da pride do spremembe v telesu, kar nam sicer lahko pomaga v določeni meri, ko se počutimo same in osamljene, a vseeno je pravi objem v živo pač pravi objem in se ga ne da zamenjati z nobenim virtualnim ali imaginarnim. Marsikdo, ki je na Facebooku in je samski bi zagotovo takoj zamenjal 1000 lajkov za en pravi, pristni, medčloveški objem in dotik.

Že kar nekaj časa plešem in opažam, da je kizomba pri nas dokaj popularna. Morda je eden od razlogov tudi ta, da ljudem primanjkuje dotikov in objemov in ker je kizomba dokaj intimni ples se na tak način »kompenzira« pomanjkanje dotikov. Še posebej pri kizombi je zaradi te »dotikalne« bližine včasih nekaterim kar nerodno in se je izogibajo.

Objem je nekaj najlepšega, kar lahko podarimo sočloveku in le-tega darila bi se morali posluževati večkrat in bolj pogosto. In ne samo za 3-4 sekunde, temveč dlje, za vsaj 20 sekund.

Če si tale zapis prebral-a do konca, potem čestitke in razmisli kako bi lahko v svoje življenje vnesel oz. vnesla več dotikov, objemov, nasmehov in bližine ter topline. Milijoni na banki so sicer veliko vredni, toda pravega, čutnega in iskrenega objema se ne da kupiti z nobenim denarjem, zato si jih čim več radostno in ljubeče podelimo eden drugemu in tako naredimo svet lepši. 🙂

P.S. Na Facebooku je nekdo objavil sliko recepta na katerem je pisalo kot zdravilo 100 objemov na dan. Skratka, ni bil predpisan aspirin, temveč objemocin. 😉 Ha, ha …

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.