Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kako se prizemljimo in energijsko dvignemo?

Vibracija na našem planetu se neprestano spreminja, zato je še posebej pomembno, da ohranimo dober stik s tlemi in z Materjo Zemljo. Kljub temu, da ljudje delamo na sebi (ni važno, katero tehniko ali metodo pri tem uporabljamo), se pogosto zdi, da smo premalo prizemljeni in da kljub vsej vadbi nimamo stika s tlemi.

Za naše prijetno počutje, več energije in dobro zdravje je zelo pomembno, da imamo dober stik s tlemi, kajti le tako se lahko energija v našem telesu prosto pretakaMnogi, ki se ukvarjajo z duhovnostjo, imajo zelo dobro delujoče zgornje čakre, na spodnje pa se nekako »pozabi«. Zato bom danes v e-mesečniku predstavil dve preprosti bioenergijski vaji Alexandra Lowena, ki vam bosta pomagali, da se boste lažje prizemljili in ohranili stik s tlemi.

bioenergija-lok

Zgradba našega telesa več pove o nas samih, kot si mislimo. Izurjenemu strokovnemu očesu je že ob prvem pogledu na telo jasno, kje v telesu so blokade, kje je oviran pretok energije in kako je s čustvi v človekovem življenju. S tem, kako hodimo, kako stojimo in kako sedimo, (ne)zavedno kažemo, kdo in kaj smo. Z besedami lahko trdimo eno, toda naše telo nikoli ne laže.

Že pred mnogimi leti je Alexander Lowen razvil določene bioenergijske vaje, ki pripomorejo k boljšemu občutku v nogah in stopalih ter pomagajo, da se počutimo bolj prizemljeni. Prva vaja se imenuje lok (glejte sliko desno).

Črta, ki prečka telo, kaže pravilen lok ali usločenje telesa, in kadar je telo v tem položaju, so njegovi deli idealno uravnoteženi. V energijskem smislu to pomeni, da je telo nabito od peta do glave in tok energije se pretaka skozi telo.

Človek v tem položaju čuti stopala čvrsto na tleh, glavo pa v zraku, in se zatorej počuti popolnoma povezanega in strjenega. Ker je to energijsko nabit stresni položaj, se začno noge tresti. Naj vam omenim, da je pri tej vaji zelo pomembno, da med izvedbo globoko dihamo.

bioenergija-predklon

Ko smo v tem položaju, dobimo občutek povezanosti in strjenosti ter čutimo, kako čvrsto stojimo z nogami na tleh in kako vzravnano držimo glavoAlexander Lowen pravi, da je človek, ki pravilno boči telo, v harmoniji z Vesoljem, saj še nikoli ni videl človeka z večjimi čustvenimi problemi, ki bi bil sposoben to vajo pravilno izvesti. Redna izvedba te vaje pomaga človeku, da pride v stik s svojim telesom in da ohrani občutek harmonije z Vesoljem.

Druga vaja, ki nas poveže s tlemi, je predklonPri tej vaji se sklonemo naprej in se s konicami prstov na rahlo dotaknemo tal (glejte sliko na levi). Stopala so približno 30 cm narazen, palca na nogah pa nekoliko obrnjena navznoter. Naprej kolena upognemo, nato jih izravnamo, dokler ne začutimo bolečine v mišicah v zadnjem delu stegen.

Pomembno! Kolen nikoli ne smemo popolnoma iztegniti.

Tak položaj zadržimo za dobro minuto in ob tem sproščeno in globoko dihajmo. Če gre občutek v noge, začutimo rahlo tresenje.

Pomanjkanje občutka, da smo zakoreninjeni, odseva motnjo v telesnem delovanju. Ta motnja je v nogah, ki so naše gibljive korenine. Tako kot korenine drevesa delujejo na energijski ravni, je tudi z našimi nogami in stopali – skupaj s tlemi energijsko (so)delujejo. Najbolj enostavno začutimo, kako nam noge postanejo nabite in žive, če se bosi sprehajamo po vlažni travi ali vročem pesku.

Kakršnakoli dejavnost ali vaja, ki poveča občutek dobrega stika s tlemi, povečuje tudi naboj v očeh. Na celotno delovanje lahko vplivamo le z jačanjem človekovega stika nog s tlemi, za kar sta koristni obe prej predstavljeni vaji – lok in predklon. Marsikateri Lowenov pacient je poročal o tem, da se mu je po temeljiti vadbi z nogami toliko izboljšal vid, da je bolj jasno in svetleje zaznaval predmete v sobi.

Kadar človek nima svojih nog trdno na tleh, ne more jasno razločevati, kaj se dogaja okoli njega – slepijo ga iluzije. Dihanje (pri obeh prej omenjenih vajah je potrebno globoko dihanje) vpliva pozitivno na očiPo neprekinjenem in globokem dihanju, ki ga dosežemo z vajami prizemljitve, postanejo naše oči svetlejše in vid se izboljša.

Na kratko sem o prizemljitvi pisal že na svojem blogu, tako da vam predlagam, da si preberete zapis z naslovom Pomembno je, da se prizemljiš.

Ohranite trden stik s tlemi … in vaši dnevi naj bodo polni radosti!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.