Košarica

V košarici ni izdelkov.

Dotik, užitek, spolnost

Če svoje telo res ljubimo, ga sprejemamo takšno, kakršno je in zanj skrbimo. Odveč je poudarjati, kako pozitivno to vpliva na naše zdravje. Ta vidik svojega bivanja lahko podrobneje preučimo s pomočjo naslednje vaje:

Slecimo se in se ogledujmo v ogledalu. Med ogledovanjem se dotikajmo posameznih telesnih delov. Oglejmo si, kakšni smo videti v resnici in to podobo primerjajmo s tem, kako občutimo sami sebe. Pohvalimo tiste dele telesa, ki so nam najbolj všeč. Na delih, ki jih ne maramo, skušajmo odkriti čim več prijetnih potez. Opravičimo se trebuhu, spolovilom ali obrazu, ker jih nismo marali, opravičimo se sebi in skušajmo svoj odnos do teh delov telesa spremeniti. Potem se sproščeno sprehajajmo in tu in tam poskočimo in videli bomo, kako prožno je naše telo in kako se spreminja. To ne pomeni, da smo zaljubljeni vase in v svoje telo, temveč da imamo do svojega telesa naraven, ljubeč in prijeten odnos.

Takšna vaja pogosto vzbudi nekatera čustva, strahove in občutja krivde, ki so nam jih vcepili v zvezi s spolnostjo. Celo v dandanašnjih časih, ko je dovoljeno marsikaj spolnosti in telesnim užitkom velikokrat odrekamo mesto v svojem življenju. V naši omiki si številni moški in ženske kratijo spolne užitke in s tem resno načenjajo svoje zdravje. Potreba po dotikanju ni nič manj pomembna od potrebe po spolnosti. Freud in njegovi privrženci so trdili, da korenine nevrotičnih in psihosomatskih motenj izvirajo prav iz nespolne potrebe po dotikih in spolnosti. Dotiki in spolno življenje iz marsikaterega zakona preprosto izpuhtijo, spet druge pa ob sami misli na telesne užitke obsede paničen strah.

Morda ne veste, toda objem in nasmeh pomagata našemu imunskemu sistemu in med drugim ohranjata zdravje, zdravita depresijo, zmanjšujeta stres in pomagata pri nespečnosti. Še bolj pomembno pa je to, da nas okrepita in pomladita, da nimata neprijetnih stranskih učinkov in da nista nič drugega kot čudežno zdravilo. Toda dobrih lastnosti še ni konec – sta popolnoma naravna, naravno sladka in organska, brez pesticidov, brez konzervansov, brez umetnih dodatkov in 100 % zdravju koristna. Porabita malo energije in je veliko oddajata, ne redita, ne onesnažujeta okolja, in seveda – lahko ju vrnemo. Pravijo, da za preživetje potrebujemo štiri objeme na dan, osem za to, da normalno živimo in dvanajst, če hočemo rasti.

Toda pomena dotikov, objemov, nežnosti in spolnosti se v našem življenju vse premalo zavedamo. Svojemu telesu sploh ne prisluhnemo in ga na različne načine zaničujemo. Nemoteno delovanje telesa je vir neskončnega veselja in ustvarjalnosti ter pomeni vnovično vzpostavitev ravnovesja med telesom in duševnostjo. Ko napetosti popustijo in telesna občutja znova zaživijo, se človek spet lahko igra s svojim telesom, v njem uživa in se ga veseli, ter hkrati spozna da je telo zdrav in zanesljiv del njega.

Kaj vam svetujem? Ljubimo svoje telo, dotikajmo se ga, naj nas ne bo sram svoje golote, saj vsi pridemo na ta svet bosi in goli. Pot do osrečujočega življenja in polne spolnosti se začne z dotiki, zato nudimo svojemu partnerju nežnost in strast. Naučimo se sproščenega dotikanja in uživanja, kajti tako se bo v naše življenje vrnila energija in vzljubili bomo samega sebe.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.