Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ali imate pogum za spremembo v partnerskem odnosu?

Današnja tematika v članku so partnerski odnosi. Ali še bolje povedano, pogum za spremembo v partnerskem odnosu.

Kaj ta sprememba dejansko pomeni, pa je seveda odvisno od tega, na kateri »stopnji« se nahajamo v odnosu, in če smo seveda pripravljeni narediti korak naprej.

Zakaj lahko določen partnerski odnos po nekaj letih razvodeni? Zakaj ni več strasti, ljubezni, nežnosti, spoštovanja, skupaj preživetega časa, pogovorov, intimnosti …? Nekoč na začetku zveze je bilo s partnerjem čudovito in bili smo srečni, radostni, veseli, zaljubljeni …

Da bi lahko to bolje razumeli, je potrebno nekaj »fizike«, kar se tiče medosebnih odnosov. Vzemimo hipotetičen primer.

Ko se moški in ženska spoznata in se zaljubita, ona vibrira z vibracijo npr. 7, moški pa z vibracijo 6. V tem primeru sta si vibracijsko dokaj blizu, med njima se je vzpostavila resonanca, in kot posledica resonance (pa pustimo tiste metuljčke v trebuhu ob strani) sta se ti dve osebi zaljubili.

Skratka, ko smo z nekom v resonanci, s to osebo lahko vzpostavimo partnerski odnos. Seveda pa ni nujno, da le zavestno resoniramo, morda je vzpostavljena podzavestna resonanca in nas iz nekega razloga kar »vleče« k tej osebi, čeprav še sami ne vemo točno, zakaj. A ne glede na to, ali resoniramo s to osebo zavestno ali podzavestno – resonanca je vzpostavljena.

Spoznamo se, zaljubimo se, začnemo partnerski odnos, se poročimo, imamo otroke, hišo, psa … in srečno živimo nekaj let (no, vsi nekako upamo, da bo zaključek kot v pravljici – Srečno sta živela do konca svojih dni). Vendar pa je partnerski odnos kot roža – treba ga je stalno negovati, spoštovati in zalivati z ljubeznijo, kajti če ga preprosto »pustimo«, da gre svojo pot, potem gre tudi svojo pot, in takrat ugotovimo, da nas partner sploh več ne privlači. Kako je to mogoče?

Pojdimo še enkrat na področje fizike. Po nekaj letih partnerskega odnosa (poroke), ženska začne delati na sebi, hodi na seminarje, delavnice, izobraževanja, bere knjige, zavestno razrešuje svoje travme, bolečine – skratka dela na sebi. To se odrazi na njeni vibraciji, saj se bolj spoštuje, bolj se ljubi, postavi se zase, začrta svoje meje, več si upa, je bolj odločna … Vse to vodi do nove vibracije, recimo da je to 8. Moški pa v teh nekaj letih ni delal nič na sebi, zadovoljen je, da je tako, kot je – žena, služba, hiša, otroci, pivo, TV, pes in mačka. In tako naj bi bilo do konca dni … Vibracijsko gledano pa on s 6-ke pade na 5-ko. Ups!

Sedaj imamo vibracijski razkorak, ki ni več 1, temveč je kar 3. Ni več medsebojne resonance, pogleda na življenje, energije tečejo čisto drugače. In ker je vibracijski razkorak prevelik, je potrebno, da se nekaj zgodi. Ali da moški vibracijsko zraste s 5 vsaj na 7, ali pa da ženska vibracijsko pade z 8 na minimalno 6. Vendar pa ženski ni več všeč, da bi bila v odnosu copata in predpražnik, kar pomeni, da dol vibracijsko ne gre – gre samo gor, ali pa ven iz odnosa. In tu sedaj napoči trenutek za odločitev – kaj storiti?

Ne želim teoretizirati, zato bom povedal za dva resnična primera iz partnerskih odnosov.

Prva gospodična je s Štajerskega konca. V partnerskem odnosu je že 10 let in v odnosu pogreša resonanco s partnerjem. Nič več ne počneta stvari, ki sta jih na začetku, in ženska je v odnosu čustveno in seksualno nezadovoljena, kar se je tudi odrazilo na njenem zdravstvenem stanju. Slednje je bil neke vrste »alarm«, da je nekaj potrebno spremeniti, da je čas za spremembo. V njunem odnosu ni več strasti, partnerja zanimajo druge zadeve (dejansko je zadovoljen, da je tako, kot je) in glavna »strast« mu je, da se dokonča hiša, časa, ki bi ga aktivno preživela skupaj (izleti, skupno druženje, pogovori …), pa praktično ni.

A sedaj se tukaj pri njej pojavi dilema oz. vprašanje, kaj storiti. Po eni strani jo skrbi, kaj si bodo o njej mislili njeni domači, če zapusti partnerja, po drugi strani pa ji gradnja hiše in celoten odnos ponujata določeno materialno varnost, kar dandanes tudi ni nezanemarljivo. In sedaj čaka … da bo morda nekdo drug naredil korak namesto nje. Žal pa tako ne gre, in sama bo enkrat morala sprejeti odločitev, kaj želi od sebe, odnosa in življenja.

Druga gospodična je z Dolenjskega konca. Z dolgoletnim partnerjem sta se razšla dobesedno čez noč in ona je ostala praktično brez vsega. Vse, kar je v tistem trenutku premogla, je bilo 200 evrov v denarnici, njen avto in kužek. Vendar je pogumno šla naprej, se spopadla z izzivi življenja in v naslednjih nekaj dneh naredila več kot v zadnjih nekaj letih. Za seboj je pustila na pol zgrajeno 600 kvadratov veliko hišo, v katero je vložila svoje srce, ustvarjalnost, ure in ure dela in dogovarjanja, ker sta jo s fantom gradila v lastni gradnji. Hiša je bila na najbolj čudoviti lokacij, kar si jih lahko zamisliš – sredi narave in z izjemnim pogledom na okolico.

A to še ni vse. Pustila je tudi stanovanje, katerega sta skupaj gradila in opremljala pred 4 leti. V njem je izbrala prav vsak košček pohištva in dodatkov, ki so vidni v stanovanju. Pustila je vse ure vlaganja v partnerjevo podjetje, njegov PR in ostala dela. Pustila je vsa načrtovana potovanja, sanje, načrte za prihodnost in načrtovanje družine, otrok. Ob tem pa ni imela niti svojega osebnega računa in tudi ne svojega podjetja, saj je vse, kar je poslovno delala, bilo v sklopu partnerjevega podjetja.

Oba poznam že kar nekaj let in njun razhod je bil zame popolno presenečenje. Ko mi je povedala, kako se je pogumno spopadla s to življenjsko preizkušnjo, sem ostal brez besed. Imel sem cmok v grlu in vsi moji izzivi, s katerimi se spopadam v zadnjem letu dni in pol, so se mi zdeli majhni, dejansko neznatni. V njeni zgodbi sem našel navdih zase, da je tudi pri meni čas za velik, korenit korak naprej – na vseh področjih življenja.

Lahko ste si prebrali dve življenjski zgodbi o partnerstvu in ljubezni. Prva gospodična »čaka«, da se bo nekaj spremenilo, druga gospodična pa se je pogumno spoprijela z izzivom, in prepričan sem, da jo čaka še svetla prihodnost, ne samo v partnerstvu, temveč tudi v poslovnem smislu. Prva gospodična zanika sebe in svoje želje zaradi drugih, druga pa je v polnosti izrazila sebe, prisluhnila svojemu srcu in je pripravljena na nove zmage.

In sedaj za konec našega današnjega druženja vprašanji za vas, bralce in bralke članka. Kaj bi vi storili, če bi bili na njunem mestu? Kako bi se odzvali? In še eno vprašanje – Ali živite svoje življenje, ali živite življenje svojega partnerja? Malo razmislite, prevrednotite, ovrednotite in naredite neko bilanco. Če je čas, da greste naprej, pojdite naprej. Vesolje vas bo podprlo. Če vam je še vedno »udobno« tako, kot je, pa tudi OK. Izbira je vedno vaša, tudi če se ne odločite za noben korak.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.