Košarica

V košarici ni izdelkov.

Povej nekomu eno lepo besedo

Čeprav imam že od zgodnjega otroštva težave s sluhom in uporabljam slušni aparat ter si pri komunikaciji pomagam z branjem iz ustnic, mislim, da svojim sogovornikom in sogovornicam bolj zbrano prisluhnem kot marsikateri slišeči.

Tudi v partnerskih odnosih sem svojim partnericam vedno z veseljem prisluhnil. Morda sem res kdaj kakšno besedo preslišal ali jo nehote narobe razumel, toda vedno sem in vedno bom prisluhnil s srcem, ker se zavedam, da je dobra in iskrena komunikacija temelj vseh pristnih medosebnih odnosov.

Prejšnji teden sem na blogu pisal o dotiku, ki je tudi zelo pomemben, toda ne morem mimo dejstva, da je to, kar izrazimo na nebesedni ravni, potrebno pokazati tudi na besedni ravni. Povedati nekomu, da ga imamo radi, da nam je všeč, da se v njegovi družbi počutimo prijetno, da nam je z njim lepo in radostno.

Vse prepogosto slišim tako od žensk, kot tudi od moških, da v njihovih partnerskih zvezah ni več pristne, čutne in iskrene komunikacije, da se z drugo osebo ne more ali ne da pogovoriti. Če se že uspe pogovoriti, pa druga stran odrezavo »zabije nazaj«, da to ne gre, da to nima smisla in da je to tako ali tako nemogoče.

A v življenju vsi potrebujemo toplo, ljubečo besedo spodbude. So dnevi, ki so »kr neki« in ko nam ne gre nič tako kot bi si želeli. Takrat potrebujemo sočutno besedo sočloveka, prijazen pogled, topel objem, da občutimo, da drugi osebi ni vseeno za nas, da nas spodbuja, da nas ceni in da nam je v pomoč in oporo.

Včasih smo več komunicirali, danes pa, čeprav smo bolj povezani kot kadarkoli, smo »Facebookanje« zamenjali za pristne medčloveške stike v živo iz oči v oči. Delimo si virtualne objeme in nasmehe, a tisto po čemer vsi hrepenimo so dotik, pogovor in bližina sočloveka.

Bodi drugačen-a od ostalih. Ustavi se za hip. Povej nekomu kakšno lepo besedo. Že pred leti sem na to temo napisal tudi eno pesem, ki jo danes delim s teboj, draga bralka, dragi bralec bloga. Čeprav je v hrvaščini sem prepričan, da jo boš razumel-a. 🙂

Robert Goreta: PODJELI NEKOME JEDNU LIPU RIČ

Podjeli nekome jednu lipu rič,
neka i on osjeti dodir ljubavi,
da je vridan lipe riči,
i života u čistoj srići.

Svatko se raduje,
kad mu neko kaže,
da u srcu ga voli,
da u duši ga nosi.

Stavi ruke mu na rame,
pogledaj ga ravno u oči,
da se opet u srcu sjeti,
da valja u ljubavi živjeti.

Podjeli nekome jednu lipu rič,
neka i on osjeti dodir ljubavi,
da je vridan lipe riči,
i života u čistoj srići.

Nježno ga zagrli,
možda on još ne zna,
koliko je vridan,
i kako je biti sritan.

Ne treba mu, da još je tužan,
i neka vidi, da nije ružan,
da u srcu ima more ljubavi,
koje od rođenja mu valovi.

Podjeli nekome jednu lipu rič,
neka i on osjeti dodir ljubavi,
da je vridan lipe riči,
i života u čistoj srići.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.