Košarica

V košarici ni izdelkov.

Najprej v mislih, nato v resničnosti

Vizualizacija je mogočen proces, ki nam omogoča, da ustvarjamo svojo resničnost. Nešteto zgodb obstaja o tem, kako so ljudje naprej »videli« v mislih svoje dosežke in šele nato v resničnosti. Tudi sam imam kar nekaj podobnih zgodb, ki pa si jih lahko preberete v mojih knjigah.

Tokrat želim z vami podeliti zanimivo zgodbo, ki sem jo našel v knjigi Usoda proti svobodni volji. Zgodba govori o pripravah Sovjetske reprezentance na olimpijske igre leta 1980 v Moskvi. Rezultati, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju, so zelo pomenljivi in pričajo o moči našega uma in miselnih predstav.

Sovjetsko moštvo so med pripravami razdelili v štiri skupine. Prva skupina se je ukvarjala z običajnim telesnim urjenjem. Druga je namenjala fizičnemu treningu 75% časa, preostalih 25% pa so športniki vizualizirali svoje tekmovanje. Tretja skupina je namenjala 50% časa običajnemu telesnemu treningu, 50% pa umskemu delu. Četrta skupina je 25% časa trenirala kot običajno, 75% časa pa je namenjala vizualizaciji.

Kaj mislite, katera skupina je bila najbolj uspešna? Odgovor vas utegne presenetiti … Na olimpijskih igrah se je najbolje izkazala četrta skupina, sledila ji je tretja, tej druga, prva pa je bila zadnja.

Znano je, da so se v bivši Sovjetski zvezi znanstveniki veliko ukvarjali in preučevali parapsihološke fenomene in vpliv človekovih misli na materijo, kar se je potem preneslo tudi na treniranje športnikov.

Um ima precej večjo sposobnost za nadvlado telesnega programiranja kot misli večina ljudi. Vizualizacijskemu procesu precejšnjo pozornost posvečamo tudi na tečajih javnega nastopanja, ki jih vodim. Namreč, s pravilno in učinkovito vizualizacijo lahko precej izboljšamo svoje govorniške in komunikacijske sposobnosti.

Morda se učite novega plesa, petja, igranja na kitaro ali na boben, plavanja, smučanja, tipkanja, novega jezika … ni važno, česa se učite – najprej s svojimi notranjimi očmi vizualizirajte, kako uspešno počnete to, česar se učite.

Zanimivo je npr. učenje plesnih korakov. Na plesnem tečaju vam lahko neštetokrat pokažejo isto vajo, toda kdaj jo boste resnično obvladali? Takrat ko boste uspeli s svojimi notranjimi očmi vizualizirati in si predstavljati celotno vajo. Ne verjamete? Poskusite in prijetno boste presenečeni nad rezultatom.

Miselnih predstav se lahko poslužujete na kateremkoli področju v življenju – zdravje, družina, posel, medosebni odnosi, komunikacija, ples, javno nastopanje … Ko v mislih uspešno opravimo vajo, naši možgani ne prepoznajo razlike med »namišljeno resničnostjo« in pravo resničnostjo. Ples v mislih = ples v resničnosti, petje v mislih = petje v resničnosti, trening v mislih = treningu v resničnosti, samozavest v mislih = samozavest v resničnosti.

In še nekaj … Nekateri menijo, da se preko opazovanja ne morejo ničesar novega naučiti. Toda temu še zdaleč ni tako. Raziskave kažejo, da se vedno, ko gledamo v živo ali preko video posnetka vrhunskega pevca, plesalca, igralca, govornika, preko naših zrcalnih nevronov na nezavedni ravni učimo in izboljšamo podobne veščine pri sebi.

Že samo podroben opis npr. vrhunskega plesalca, kako izvede plesni gib, povzroči, da se naša sposobnost izvajanja plesnih gibov poveča. Ta informacija je zelo pomembna za športne in plesne trenerje, kajti tisto, kar le-ti govorijo svojim varovancem, postane njihova resničnost.

Kot rečeno – nič ni za vedno in »usojeno« zapisano v genih, kajti z umom lahko vklapljamo in izklapljamo gene, obenem pa imamo svobodno voljo, da spreminjamo svojo »gensko usodo« … in s tem svoje življenje.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.