Košarica

V košarici ni izdelkov.

Karate mojster, ki je sledil svojemu srcu

Naslednja navdihujoča zgodba govori o mladeniču z Japonske, ki se želel naučiti karateja. V preteklosti se je ta umetnost izvajala le v zaprtih krogih in le malokdo je lahko našel mojstra, ki je bil pripravljen deliti te skrivnosti.

Mladi mož je izvedel, da v bližini njegove vasi živi pravi karate mojster, ki na svojem dvorišču uči svoje sinove. Odločil se je, da bo obiskal mojstra in ga prosil, da ga sprejme kot svojega učenca. Mojster ga je zavrnil in mu dejal, da svoje skrivnosti posreduje le članom svoje ožje družine in tujci niso dobrodošli v njegov dojo (prostor za trening).

Mladenič se je vrnil domov razočaran, vendar ni hotel takoj obupati. Predstavljal si je, da bi ga mojster sprejel, če bi mu ponudil plačilo za poučevanje. Vrnil se je v mojstrov dojo in spet je bil zavrnjen.

Ko je zapuščal prostor za trening je bil povsem obupan. Takrat je opazil majhno luknjo na ograji mojstrovega dvorišča, katerega je uporabljal kot dojo. Mladenič je skozi to malo luknjo skrivoma opazoval kaj se dogaja znotraj dvorišča.

Bil je čas učenja in mojster je poučeval svoje sinove pravilnega načina posebnega udarca. Mladenič je bil pozoren na razlago, opazoval dogajanje in mojstra, kako vadi.

Prišel je domov in bil ves navdušen nad tehniko, katere se je pravkar naučil. Začel je vaditi z vsem srcem in dušo, ponavljajoč vajo stokrat na dan. Po nekaj mesecih vaje je bil mladenič sposoben z opisanim udarcem prelomiti drevo.

karate-fant

Potem se je odločil vrniti v mojstrov dojo, da bi mu pokazal, kaj se je naučil s svojo razvito sposobnostjo opazovanja, prepričan, da ga bo mojster sprejel kot svojega učenca.

V dojo je prišel ravno v času družinskega treninga. Jezen, ker je zmotil njihovo vajo, je mojster rekel: »Kaj spet počneš tukaj, mladi mož? Rekel sem ti, da te ne bom učil. Pojdi!«

In mladi mož je odgovoril: »Naučil sem se vašega skrivnostnega udarca.« Ko je to izgovoril, so mojster in njegovi sinovi planili v smeh.

»Lahko preverite?« je izzval mladenič.

Mojster je potem rekel najmlajšemu sinu, naj sprejme izzivalca in se bori z njim. Nekaj časa sta gledala eden drugega in ko je bil mojstrov sin pripravljen za akcijo, ga je mladenič z enim udarcem zadel ravno v prsi. Padel je na tla nezavesten.

Ostali bratje, kot tudi mojster, niso mogli verjeti, kaj se je pravkar zgodilo. Mojster je izbral starejšega in najbolj usposobljenega sina, da bi se boril z mladeničem. Popolnoma enako se je zgodilo še enkrat ob presenečenju in začudenju vseh.

Solze so začele teči iz mojstrovih oči, ko je ugotovil, kako se je mladenič lahko naučil in izuril v tako močni tehniki. Mladeniča so takoj povabili v svojo družbo. Postal je veliki mojster, še bolj usposobljen kot mojstrovi sinovi.

In nauk zgodbe? Nikoli ne odnehaj, nikoli ne dvomi vase, bodi vztrajen in sledi svojemu srcu, tudi takrat ko se zdi, da se je gora težav zgrnila nadte in da so pred teboj le deževni dnevi.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.