Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako ti lahko pet sekund spremeni življenje?

Odločitev, da napišem omenjeni blog zapis je padla v petih sekundah. 🙂 Tako preprosto je to, a po drugi strani tudi izjemno težko, saj se je potrebno spraviti iz cone udobja in nekaj storiti.

Če imaš težave z odlašanjem in s tem da neprestano prelagaš različne zadeve na »jutri«, potem bo knjiga PRAVILO 5 SEKUND, ki jo napisala Mel Robbins, kot nalašč zate.

Pravilo petih sekund se ne zdi nič novega, toda ko je potrebno nekaj storiti se naš um spopada z različnimi racionalizacijami, dvomi, strahovi, izogibanjem, odlašanjem … skratka, stori vse, le da ne bi bilo potrebno stopiti v akcijo.

In tako rajši stagniramo in stopicamo na mestu, kot pa da bi nekaj naredili. Spomnim se, da sem bil na začetku svoje poslovne poti bolj pogumen, da sem se večkrat spravil v proaktivno delovanje, tudi takrat, ko so vsi drugi dejali, da je to »brez veze«, »nemogoče«, da naj rajši opustim to in to idejo.

pravilo-5-sekund

Ko sem začel brati omenjeno knjigo sem se (v petih sekundah) odločil, da je čas za spremembo in da spet prebudim tisto otroško igrivost in lahkotnost v sebi. Vse to mi je prineslo manj dvomov in manj strahov ter več akcije in odločnosti.

Pravilo petih sekund je tako preprosto, da se ga lahko nauči vsakdo, ne glede na svojo starost. Slednja je pogosto le »izgovor«, da se ne premaknemo v aktivnost oz. da ne storimo nič.

Kako praktično poteka uporaba pravila petih sekund?

Za primer bom vzel, da se nahajam na eni plesni zabavi in da sem zagledal čisto na drugem koncu plesne dvorane eno simpatično gospodično s katero bi rad plesal.

Namesto, da moj um začne iskati izgovore »zakaj« ne morem do nje, si v mislih odštevam 5, 4, 3, 2, 1 in nato, ko sem pri ena naredim prvi korak v smeri te gospodične in jo prosim za ples. Morda bo rekla da, morda bo rekla ne, a to ni pomembno. Pomembno je, da sem stopil do nje, da sem jo povabi na ples in tako v možganih vzpostavil en nov nevronski vzorec.

Navedel sem primer s plesom, a uporaba pravila petih sekund je praktično neskončna. Še nekaj primerov, ko sem si sam pomagal s tem pravilom:

 • Dobil sem e-pošto, na katero je bilo potrebno čim prej odgovoriti, toda vsebina mi ni bila ravno »prijetna« in naši navadi je, da ko naletimo na takšne zadeve, se rajši umaknemo in odlašamo. Eno uro, dve uri, pol dneva, cel dan, naslednji dan, naslednji teden … saj sam veš kako gre to. 🙂 Namesto, da bi se umaknil in odložil pisanje odgovora sem rajši v mislih odšteval 5, 4, 3, 2, 1 in se spravil k pisanju.
 • Pogosto dobim navdih za članek ali pesem. Iz izkušenj vem, da če bom poslušal ta navdih in se usedel za računalnik ter zadevo spravil na papir, da bo nastalo nekaj čudovitega in navdihujočega, toda … Na dan pridejo izgovori kot so npr. nimam časa, trenutno moram še bolj pomembno delo opraviti ipd. Po novem ne iščem več izgovorov temveč odštevam 5, 4, 3, 2, 1 in se usedam za računalnik ter začnem pisati.
 • Ko se zjutraj zbudim in je še zgodaj, takrat se mi nič kaj ne da vstati in rajši »poležujem«. Vsak pozna tisto – pa še pet minut, pa še pet minut … – a kaj ko tistih pet minut ni nikoli pet minut temveč je kaj hitro petnajst minut ali pol ure. Nova rutina je sledeča – ko se zbudim in se mi ne da vstati v mislih odštevam 5, 4, 3, 2, 1 in se spravim iz postelje. Verjemi mi, da je dan precej lepši in bolj produktiven, če ne odlašam z vstajanjem iz postelje.

Če morda tudi ti razmišljaš kje in kako bi lahko uporabil pravilo petih sekund je tukaj nekaj idej:

 • Povabilo na zmenek
 • Pisanje e-poštnega sporočila potencialni stranki
 • Nov poslovni projekt
 • Spoznavanje novih ljudi na različnih dogodkih
 • Prošnja za povišico
 • Neprijeten pogovor s partnerjem
 • Sestanek s šefom
 • __________________ (še sam dopiši)

V knjigi PRAVILO 5 SEKUND je navedenih še mnogo več praktičnih primerov uporabe tega pravila in avtorica tudi razloži kdaj, kako in kje je dobila idejo zanj ter kako je njej in še številnim drugim pomagalo spremeniti življenje.

Mislim, da je ena najbolj žalostnih stvari v življenju to, ko se sprašujemo kaj bi bilo, če bi bilo.

Če bi le takrat imel pogum, da bi naredil to in to. Tudi sam se v določeni situaciji, ki se je zgodila pred dobrimi 25-imi leti, sprašujem kaj bi bilo, če bi takrat imel pogum, da bi nekoga nekam povabil.

Da bo tvojem življenju čim manj »kaj bi bilo, če bi bilo« ti iz srca priporočam, da začneš še danes uporabljati pravilo petih sekund in se spraviš v akcijo. Mogoče boš res dobil kakšen »ne«, toda ne se sekirati, tako boš vsaj vedel pri čem si in podal se boš proti novim izzivom in priložnostim v življenju. 🙂

5, 4, 3, 2, 1 in … akcija!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.