Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako odpustiti sebi in drugim?

Vsakdo od nas je mikrokozmos … ali z drugimi besedami povedano – je celotno vesolje v malem. Kaj to pomeni? Vse, kar se dogaja v našem objektivnem življenju, je znotraj nas, in ko spremenimo energijo in vibracijo znotraj sebe, se spremenijo stvari okoli nas.

Nobena sprememba v življenju ni mogoča brez notranje spremembe. Verjamem, da bi marsikdo rad, da se mu življenje spremeni brez notranje spremembe oz. da bi namesto njega nekdo drug »oddelal« in »posredoval«. A žal stvari v vesolju ne funkcionirajo tako.

Resnično razumevanje izreka Hermesa Trismegista: »Kakor zgoraj, tako spodaj. Kakor spodaj, tako zgoraj.« nam prinese popolnoma drugačen vpogled na vsakodnevne življenjske dogodke. Ko doumemo, da smo vsi med seboj povezani in da smo vsi otroci Vesolja, in da, ko prevzamemo 100% odgovornost, postanemo resnični (so)ustvarjalci svojega življenja. Karme, ki jo imamo, ne more nihče prevzeti, to je izključno naša naloga.

V enem izmed svojih govorov Sergej Nikolajevič Lazarev (avtor Karmične diagnostike) govori o tem, kako cerkev negira družinsko karmo. Zakaj je temu tako? Preprosto, koncept »večnega grešnika« je zelo blizu politiki in ekonomiji. Človek gre v cerkev k duhovniku in ta mu pove: »Tvoji grehi so ti odpuščeni.« In človek gre domov, misleč da je vse »urejeno«. A ni, ker odpuščanje ni posledica tega ali onega molitvenega obrazca in »posrednika«, temveč se zgodi v srcu in duši.

Tako pri odpuščanju ni potreben duhovnik (ali kakšen drugačen svečenik), saj, kot rečeno, pri odpuščanju ne rabimo takšnih ali drugačnih zemeljskih »posrednikov«. To je zadeva med nami in Bogom (Višjim jazom) in le sami lahko odpustimo in blagoslovimo.

Starodavni Havajci so to razumeli in zato tudi imamo Ho’oponopono, ki je praktičen, enostaven in učinkovit sistem za razreševanje, odpuščanje in transformacijo. Temelji na treh komponentah – blagoslovu, odpuščanju in hvaležnosti. Ne obstaja nihče zunaj nas, katerega bi lahko krivili, saj smo vse to mi. Pravzaprav je vse Božanstvo, in za Božanstvo ne obstaja nič tam zunaj. Od tod tudi izvira naša 100% odgovornost – vse je v nas.

Človek je zavestni subjekt objektivnega obstoja in vse se odvija zaradi njega. Starodavne tradicije nam govorijo o tem, da smo eno z Bogom, da je vse Univerzalno polje in da je vse Eno. To hkrati tudi pomeni, da smo osebno in kolektivno odgovorni za vse, kar obstaja in se odvija na planetu. Neposredno sicer nismo odgovorni za to, kar se ravno sedaj dogaja na drugem koncu sveta, smo pa vsekakor odgovorni za vse, kar se nam dogaja, za vse, čemur prisostvujemo in opazimo v svoji pojavnosti.

Svoje življenje lahko spremenimo s prevzemanjem 100% odgovornosti, blagoslovom, odpuščanjem in hvaležnostjo. »Sveto trojico« – blagoslov, odpuščanje in hvaležnost med seboj povezuje ključna komponenta – ljubezen v srcu.

Ko izvajamo Ho’oponopono, se z molitvijo obračamo direktno Božanstvu, ki prevzame vse slabe in negativne misli (spomine), jih nevtralizira in jih prečisti. Med izvajanjem Ho’oponopono procesa mi ne čistimo osebe, mesta ali stvari, temveč nevtraliziramo (preobrazimo) energijo, ki nas osebno (zavestno in podzavestno) povezuje z osebami, mesti in stvarmi.

S tem postopkom mi dovolimo Božanstvu, da posreduje in reši vsak problem in neskladje na čudežen način, saj mu mi to končno dovolimo in ga več ne blokiramo. Na ta način mi zdravimo sebe in druge v nas samih, in ko »čistimo« (izvajamo Ho’oponopono proces), lahko Božanstvo deluje skozi nas na najboljši možni način.

Kdo je »rešitelj« sveta? Vsekakor ga ni zunaj nas in ni nekje tam zgoraj in nihče se ne bo spustil z neba, da bi nas »rešil«. Edini pravi in resnični rešitelji sveta smo mi sami, ko se začnemo zavedati, da smo ustvarjeni po Božji podobi in kot Božanska bitja.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.