Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako iniciativni so vaši zaposleni in kakšna je vaša podpora strankam?

Tokrat se bomo posvetili dvema temama, ki sta še kako pomembni za uspeh vsakega podjetja. V obeh primerih, če imate ali pa če nimate svojega podjetja in zaposlenih, vam priporočam, da si članek preberete do konca.

Japonci so znani po tem, da imajo največ inovacij na svetu, in v japonskih podjetjih vsak zaposleni samoiniciativno skrbi, da bi se celoten postopek proizvodnje ali prodaje izboljšal, da bi se prihranilo pri stroških in da bi se tudi povečala sama učinkovitost proizvodnega procesa.

Kako je pri nas s tem? Ne glede na to, ali sem govoril s samostojnim podjetnikom, ki ima le enega ali dva zaposlena, ali pa s kom iz kakšne večje firme, vsi direktorji in vodje pogrešajo neko samoiniciativo v smislu, da bi tudi njihovi zaposleni podajali predloge za izboljšanje proizvodnega procesa, prodaje ali storitev.

Če si samozaposlen, potem je izključno od tvoje ustvarjalnosti ter samoiniciative odvisno, kako se bo razvijalo tvoje podjetje, in tudi, koliko boš imel strank in s tem zaslužka. Kot samozaposlen ne moreš le čakati na konec meseca ali na 15. v mesecu, da dobiš plačo. Tvoja plača je premosorazmerna tvojemu ustvarjalnemu prispevku.

Še bolj pereča kot samoiniciativa zaposlenih pa je podpora strankam. Na tem področju v Sloveniji pogrnemo na celi črti, oz. so le določene svetle izjeme, ki pa jih je res težko najti. Pred mesecem dni sem se odločil, da preizkusim spletna gostovanja in preverim, ali so res vsa tako zelo hitra, kot se oglašujejo, in če zadovoljijo zahteve glede podpore in hitrosti strežnika.

Kaj sem ugotovil? Dejansko sem prej in hitreje dogovoril s spletnimi ponudniki v tujini (ZDA, VB), kot pa s slovenskimi. Pri nekem slovenskem ponudniku oglašujejo svojo super hitro odzivnost (podporo) strankam. Skratka, njihova uber – duper podpora naj bi bila najvišjem nivoju. Pisal sem jim, če bi lahko njihovo spletno gostovanje preizkusil, saj se po mojih izkušnjah le-te izjemno razlikujejo po hitrosti in kvaliteti. Odgovor čakam že vsaj 14 dni in ga očitno ne bo …

V tujini pri spletnih gostovanjih praktično vedno ponudijo 30-dnevno garancijo zadovoljstva, se pravi … v primeru, da vam njihovo spletno gostovanje ne odgovarja, vam vrnejo denar na vašo kreditno kartico, brez vprašanj. Le-to je urejeno v roku dveh – treh dni, a ko gre za slovenska spletna gostovanja, traja tudi 7 – 10 dni, preden spet vidiš denar na svoji kreditni kartici.

Na angleškem strežniku sem poslal e-mail podpori, če bi lahko preizkusil še to in to njihovo spletno gostovanje. Ni problema – javite mi vašo domeno in boste 30 dni lahko preizkušali naše spletno gostovanje. Ta drugi strežnik sem preizkusil in bil presenečen nad hitrostjo le-tega, kot tudi nad odzivnostjo podpore. Pet zvezdic za hitrost, odzivnost in podporo in hop, imajo novo stranko. 🙂

Ne vem, koliko vam je kot podjetniku ali lastniku podjetja poznana storitev – skriti kupec. Za kaj gre pri tem? Obstajajo podjetja, ki za vas opravijo »skriti nakup«, in tako iz prve roke vidite, kako se odzivajo vaši zaposleni, koliko so prijazni, hitri, ažurni itd. Skratka, vidite stvari, ki so vam ponavadi zamolčane, kajti vsaka oseba se vedno prikaže skozi svoj »filter« oz. oči. Na ta način lahko izveste koristne informacije, ki vam lahko pomagajo pri izboljšanju prodajnega procesa, odnosov s strankami in tudi stikov s poslovnimi partnerji.

Sicer pa za ta »skriti nakup« sploh ni potrebno najeti druge osebe. Lahko prosite kakšnega vašega dobrega prijatelja ali prijateljico, ki je vaši zaposleni ne poznajo, da opravi ta »skriti nakup« in vam potem poroča, kako je bil-a zadovoljen-a z opravljeno storitvijo. Če gre za kakšne telefonske klice, ste ob tem telefonskem klicu vašega prijatelja lahko zraven in preko zvočnika poslušate celotno komunikacijo, ki medtem poteka.

Podpora strankam je ključna v sodobnem času, in če stranka ne dobi pri vas tistega, česar si želi, bo šla drugam brez vprašanj. Uspešna podjetja naredijo še tisto dodatno miljo, ki je morda ne bi pričakovali, in se resnično potrudijo, da je stranka ne samo zadovoljna, temveč navdušena. Če so vaši zaposleni navdušeni nad delom, ki ga opravljajo, potem se bo to pokazalo tudi pri vaših poslovnih rezultatih, kajti navdušenje je energija, ki je nalezljiva, in le-ta se prenese na stranko, ki se že samo s tem, ko vas pokliče po telefonu ali se oglasi v vaši trgovini, počuti bolje in se vedno znova in znova vrača.

Za zaključek delim z vami tri preproste korake, ki vam lahko pomagajo, da bodo vaši zaposleni bolj iniciativni, navdušeni in ustvarjalni:

1. Uvedite tedenske sestanke, kjer boste izvajali možgansko viharjenje novih idej.
2. Lahko imate natečaj – ideja meseca ali ideja tedna, in je najboljša ideja še nagrajena.
3. Priporočite jim določene telesne vaje, ki bodo dvignile njihovo energijo in ustvarjalni potencial.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.