Košarica

V košarici ni izdelkov.

Prikrita resnica o oglaševanju in prodaji

V tokratnem članku bom zelo direkten. Morda vas bo ta moja »direktnost« odbila, morda boste v predelu solarnega pleksusa začutili napetost, nemir, jezo … češ, kaj pa Robert ve o meni. A o vas vem več, kot si upate pomisliti. Preprosto že iz e-pošte, ki jo dobim od določenega človeka, začutim njegovo miselno naravnanost.

Pred časom sem se z nekim podjetjem dogovarjal za eno svojih predavanj. Ko so mi potrdili sodelovanje, sem dobil od gospe prijazno sporočilo, v katerem mi sporočajo veselo novico, da so se odločili za sodelovanje. Takoj naslednji stavek pa je bil: »Moram vas opozoriti samo še na možnost odpovedi izobraževanja zaradi majhnega števila prijav. Glede na pestrost in kvaliteto programa sicer dvomim, da se bo to zgodilo, vendar pa se nikoli ne ve.«

Če tole zgoraj povem z drugimi besedami – ko imamo v mislih drugo možnost, tu mislim na možnost neuspeha, s tem v mislih že začnemo postavljati »teren«. Vsak dvom, vsako nezaupanje nas postavi za korak ali celo dva nazaj, potem pa se sprašujemo, zakaj se uresničuje tisto, česar smo se bali.

Ko nismo energijsko – vibracijsko usklajeni s tem, česar si želimo, potem tudi želenega rezultata ne more biti. Da zgodbo skrajšam – v prejšnjem primeru je izobraževanje res odpadlo. Še enkrat poudarjam – pomembno je, da pazimo na svoje besede, misli in tudi dejanja, ki jih sporočamo drugim.

Imamo morda bolečino kje znotraj sebe? Nas boli glava, hrbet, roka ali noga? Razlog za to bolečino ni zunaj nas – je znotraj nas. Vprašajmo se: Na koga smo jezni? Kdo nas obremenjuje? Kaj nam »leži« na srcu, v duši ali na hrbtu? Čigavo breme si želimo prevzeti? Na koga smo »priklopljeni«? Auč, to so pa vprašanja, s katerimi marsikomu stopiš na žulj, in potem sledi – o tem pa ne želim debatirati in razmišljati, pravijo ljudje. Ne želite stopiti iz kroga »udobja«? Tudi prav, jim rečem, a to je vaš problem, ne moj.

Ko ljudem postavim takšna vprašanja, se kar ustrašijo in si mislijo – saj nisem jaz kriv, kriv je partner, krivi so starši, družba, gospodarska situacija … No, prav – pa naj bo tako, če želite, če vam bo lažje pri srcu in boste s tem lažje živeli – krivi so drugi. Pika. Amen. Le opozorilo – če tako razmišljamo, se ne moremo premakniti naprej po naši poti in ostanemo zagozdeni. Saj ne pravim, da je resnica čudovita, je pa vsekakor osvobajajoča.

Vrnimo se k našemu marketingu … V knjigi Hypnotic Marketing avtor Joe Vitale navaja zelo zanimiv primer, s katerim se je pogosto srečal v svoji poslovni praksi. Tako je Joe za nekoga sestavil prodajno pismo, letak, tiskani oglas, brošuro, internetno stran …

Moramo vedeti, da ko Joe Vitale sestavi npr. prodajno pismo zase, so rezultati le-tega res izjemni, nadpovprečni. Zakaj? Ker Joe preprosto verjame v svoj uspeh, v svoje delo, v svoje poslanstvo, v svoj namen in svoje izdelke in storitve. Ve, da si zasluži uspeh, denar, veliko prodajo. In vesolje mu na to njegovo vibracijo obilno odgovarja.

No, in Joe je sestavil odlično prodajno pismo, in le-to se je poslalo na toliko in toliko naslovov. In rezultat vsega tega? Nikakršen. Zero. Nula. Skratka – ni bilo odziva. Kako je to mogoče? Najboljši tekstopisec je sestavil prodajno pismo, pa nobenega odziva? Morda Joe ni kvalitetno opravil svojega dela? Morda ne zna pisati za druge, zase pa zna? Ne, ne … ne gre za to – gre za (pod)zavestno naravnanost stranke, ki si na (ne)zavedni ravni pravzaprav sploh ni želela uspeha oz. odlične prodaje.

Problem ni v izdelku, storitvi, spletni strani, prodajnem pismu ali kakršnikoli drugi obliki trženja oz. marketinga – problem je vedno, brez izjeme – v človeku. Joe Vitale pravi (in z njim se popolnoma strinjam), da smo mi sami najpomembnejši del marketinške kampanje oz. prodaje. Morda si res zavestno želimo uspeti, toda kaj pa podzavestno?

Odgovorite si na naslednja vprašanja:

  • Ali si želim zavestno uspeti v javnem govorništvu?
  • Ali si želim zavestno uspeti v prodaji?
  • Ali si želim zavestno uspeti v partnerskem odnosu?
  • Ali si želim zavestno uspeti v uresničevanju srčnih želja?
  • Ali si želim zavestno uspeti pri manifestiranju česarkoli?

Če so vaši odgovori DA, je to vseeno premalo, kajti kljub vsemu dobremu namenu nas še vedno omejujejo podzavestni vzorci, katerih se ne zavedamo. Na vseh mojih izobraževanjih, ki jih vodim, temu posvečamo precejšnjo pozornost in se »čistimo«. Ko se čistimo in prečistimo – šele takrat smo pripravljeni … na partnerja, ljubezen, uspešno prodajo, javni nastop … karkoli.

Na izobraževanjih izvajamo še bolj globoke postopke »čiščenja«, vam pa za začetek predlagam, da si iskreno odgovorite na naslednja vprašanja:

  • Ali si iskreno želim uspeti?
  • Ali verjamem v svoj izdelek ali storitev?
  • Ali verjamem, da moje delo (posel) služi drugim ljudem?

Ko na zgornja vprašanja uspemo odgovoriti s kolikor toliko spodobnim DA (brez napetosti v solarnem pleksusu, kjer je naš jasnovidni center), smo naredili prvi korak naprej. Žal prepogosto pozabljamo, da se vse skriva v nas, da smo sami s svojim podzavestnimi vzorci razlog, da se nam stvari ne odvijajo tako kot si želimo. Kakorkoli se že obračamo, usmerjamo pozornost in razmišljamo – gre za čisto preprosto stvar – ljubezen do sebe. Ko je to uresničeno, se vse ostalo manifestira. Pika. Tako preprosto je to.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.