Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kaj pravi sedmi princip Znanosti bogatenja?

Wallace D. Wattles je pred več kot 100 leti (leta 1903) napisal odlično knjigo z naslovom – The Science of Getting Rich ali po slovensko Znanost bogatenja. Iz omenjene knjige s teboj delim sedmi princip, ki se mi zdi še kako zelo pomemben za ustvarjalno, zdravo, bogato, uspešno in radostno življenje.

Ne moreš obdržati resnične in jasne predstave bogastva, če ves čas obračaš svojo pozornost k nasprotnim predstavam, naj bodo zunanje ali domišljijske.

Ne govori o svojih preteklih težavah finančne narave, če si jih imel. Sploh ne razmišljaj o njih. Ne govori o uboštvu svojih staršev ali težkih časih svojega preteklega življenja. Če boš počel karkoli od naštetega, se boš razvrstil z obstoječo revščino in to bo zagotovo zaustavilo gibanje stvari proti tebi. Pusti revščino in vse, kar je z njo povezano, povsem za seboj.

Sprejel si gotovo teorijo vesolja kot pravilno in vsi tvoji upi sreče temeljijo na tem, da je pravilna. Kaj lahko pridobiš, če podeliš pozornost nasprotnim teorijam?

Ne beri knjig, ki razlagajo, da bo kmalu konec sveta, in ne beri pisanj o aferah in pesimističnih filozofov, ki ti razlagajo, da gremo k hudiču. Svet ne gre k hudiču, gre k Bogu. To so krasni obeti.

Res je, da je lahko mnogo stvari v trenutnih razmerah neprijetnih, a čemu lahko pripomore njihovo preučevanje, ko pa izginjajo in bi preučevanje samo povzročilo upočasnitev njihovega izginjanja in jih zadržalo z nami. Zakaj posvečati čas in pozornost stvarem, ki minevajo z evolucijsko rastjo, ko pa lahko, kar se tiče tebe, pospešiš njihovo odstranitev samo s promoviranjem evolucijske rasti?

Ne glede na to, kako strašne so videti razmere v nekaterih državah, območjih ali krajih, zapravljaš svoj čas in uničuješ svoje lastne možnosti z zadrževanjem ob teh predstavah.

Ti bi se moral zanimati samo za svet, ki postaja bogat. Misli o obilju, v katerega vstopa svet, namesto o revščini, ki raste iz njega, in naj ti postane jasno, da je edina pot, kako lahko pomagaš svetu, da bo postal bogatejši, da skozi ustvarjalno metodo, ne tekmovalno, postaneš bogat ti sam.

Vso svojo pozornost posveti bogastvu. Ne osredotočaj se na revščino. Kadarkoli razmišljaš ali govoriš o tistih, ki so revni, misli in govori o njih kot o tistih, ki postajajo bogati, kot o tistih, ki jim je treba čestitati namesto, da se ti smilijo. Takrat bodo oni in ostali ujeli navdih in začeli iskati pot iz revščine.

Zato ker pravim, da moraš ves svoj čas in um in misli usmeriti k bogastvu, to ne pomeni, da moraš biti sebičen in hudoben. Postati zares bogat je najplemenitejši cilj, ki ga lahko imaš v življenju, ker vsebuje vse ostalo.

Na tekmovalni ravni je boj za bogastvo brezbožno prerivanje za premoč nad ostalimi, ko pa preidemo na ustvarjalno mišljenje, se vse to spremeni. Vse, kar je možno na poti k veličastnosti, služenju in vzvišenim prizadevanjem, prihaja po poti pridobivanja bogastva, ker je vse možno le z uporabo stvari.

Ne moreš se nameriti k ničemur tako odličnemu ali plemenitemu, ponavljam, kot da postaneš bogat, zato moraš utrditi osredotočenost na svojo mentalno sliko o bogastvu in izključiti vse, kar bi lahko povzročilo zameglitev ali zatemnitev vizije.

Nekateri ljudje ostanejo revni, ker ignorirajo dejstvo, da obstaja bogastvo zanje, in te je najlažje naučiti z lastnim primerom in prakso. Drugi so revni zato, ker so ob tem, da vedo, da obstaja pot ven, preveč intelektualno brezbrižni, da bi vložili mentalni napor, ki je nujen, da najdejo to pot in potujejo po njej. Najboljše, kar lahko storiš za takšne, je, da prebudiš njihovo željo tako, da jim pokažeš srečo, ki prihaja od tega, da si upravičeno bogat.

Ostali so revni zato, ker so, čeprav imajo nekaj pojma o znanosti, tako zabredli in se izgubili v labirintu teorij, da ne vedo, katero pot ubrati. Poskušajo z mešanico mnogih sistemov in jim spodleti v vseh. Za te je znova najboljše, kar lahko narediš, da jim pokažeš pravo pot skozi svojo lastno prakso. En gram delovanja je vreden toliko kot tona teoretiziranja.

Najboljša stvar, ki jo lahko narediš za ves svet, je, da narediš največ iz sebe. Bogu in človeštvu ne moreš služiti na bolj učinkovit način, kot je ta, da postaneš bogat; to velja, če postaneš bogat z ustvarjalno, ne s tekmovalno metodo.

Naslednja stvar. Zagovarjamo stališče, da ta knjiga v podrobnostih podaja načela znanosti bogatenja, in če to drži, ti ni treba brati nobene druge knjige o tej temi. To morda zveni ozkosrčno in egoistično, a pomisli: v matematiki ni drugih znanstvenih metod, kot so seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje; nobena druga metoda ni možna.

Obstaja le ena najkrajša pot med dvema točkama. Obstaja samo en način znanstvenega razmišljanja in ta je, da misliš na način, ki pelje po najbolj ravni in enostavni poti k cilju. Nihče doslej še ni izoblikoval krajšega ali manj zapletenega “sistema”, kot je ta pred teboj. Okleščen je vseh nebistvenih stvari.

Ko pričneš s tem sistemom, pusti vse ostale ob strani. Povsem jih odstrani iz svojega spomina. Beri to knjigo vsak dan. Nosi jo pri sebi. Nauči se jo na pamet in ne razmišljaj o ostalih “sistemih” in teorijah. Če boš razmišljal o ostalih pristopih, boš prišel v dvome in postal negotov in nestanoviten v svojih mislih – takrat boš začel delati napake. Ko ti bo dobro in boš postal bogat, pa lahko preučuješ druge sisteme, kolikor te je volja.

Beri samo najbolj optimistične komentarje o novicah iz sveta – tiste, ki so harmonične s tvojimi predstavami. Ne okuži se s teozofijo, spiritualizmom ali preučevanjem pokojnih. Morda so mrtvi še vedno živi in blizu, a če so, jih pusti pri miru; brigaj se zase.

Kjerkoli bi utegnili biti duhovi umrlih, imajo svoje lastno delo, ki ga morajo opraviti, in nimamo jih pravice motiti pri tem. Ne moremo jim pomagati in zelo dvomljivo je, ali nam lahko oni pomagajo, vprašanje pa je tudi, ali imamo kakršnokoli pravico, da jih jemljemo čas, če nam lahko. Pusti mrtve odslej pri miru in rešuj svoj lastni problem – postani bogat. Če se boš začel zapletati z okultnim, boš sprožil nasprotne mentalne tokove, ki bodo tvoje upe zagotovo pripeljali do brodoloma.

Ta in predhodni odstavki so nas torej pripeljali do naslednje trditve o temeljnih dejstvih:

Obstaja misleča prasnov, iz katere so nastale vse stvari in s katero so v njenem izvirnem stanju prežeti, prepojeni in izpolnjeni medprostori vesolja. Misel v tej prasnovi ustvari stvar, kot je bila upodobljena v misli. Oseba lahko ustvarja stvari v svojih mislih in z vtiskovanjem svojih misli v brezoblično prasnov lahko povzroča stvarjenje stvari, o katerih misli.

Da bi to lahko naredila, mora oseba prestopiti iz tekmovalnega v ustvarjalno mišljenje; ustvariti mora jasno mentalno sliko stvari, ki jih hoče imeti, in ohranjati to sliko v svojih mislih s trdnim namenom, da bo dobila, kar hoče imeti, in z neomajno vero, da prejema, kar hoče imeti, ter z obrambo svojih misli pred vsem, kar bi hotelo pretresti njen namen,
zamegliti njeno vizijo ali zadušiti njeno vero.

Kot dodatek k vsemu temu bomo sedaj videli, da moramo živeti in delovati na določen način.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.