Košarica

V košarici ni izdelkov.

90% zmage je v tvojih mislih

Pri vsaki stvari, pa naj si bo to šola, šport, posel, prosti čas … ne glede na to s čim se ukvarjamo – 90% našega uspeha je v mislih. To, kar si predstavljamo, to se v naših mislih uresniči. Dvom in podcenjevanje se nam lahko vrneta nazaj kot bumerang.

Nekateri bralci/bralke bloga se gotovo še spomnite tekme izpred nekaj mesecev v Ligi prvakov (rokomet) med Celjem Pivovarno Laško in Flensburgom. Tekma, ki se je končala v Celju se je zaključila z veliko zmago »Pivovarjev«, medtem, ko je povratna tekma čez teden dni imela povsem drugačen razplet in kot posledico, izpad našega prvaka iz Lige prvakov.

Glede na razplet tekme na domačem parketu si kaj takega tudi najbolj pesimistični rokometni navdušenci niso mislili. Kje tičijo razlogi za to? Kdo je kriv? Zakaj se je zgodil najbolj črn scenarij in izpad iz nadaljnjega tekmovanja?

Kot že tolikokrat doslej v naši športni zgodovini, se je potrdilo, da nasprotnika, kljub visoki zmagi na prvi tekmi, ne smemo podcenjevati. Morda bi bilo za »psiho« naših rokometašev celo boljše, da bi na prvi tekmi zmagali »samo« s plus 3 ali 4, saj bi se tako druge tekme lotili bolj resno in zavzeto, z manj podcenjevanja.

Spomin mi uide na tekme v košarki, hokeju in nogometu, ko so naši košarkarji, hokejisti in nogometaši vodili ¾ tekme, a nerazumljivo popustili ravno v zadnji četrtini tekme in tekmo izgubili, kljub temu, da so bili boljši večino tekme. Ta agonija v slovenskem športu ni prisotna le pri kolektivnih športih, temveč tudi pri individualnih.

Kar spomnimo se tekem Bojana Križaja in Urške Hrovat, ter še kakšnega našega smučarja ali smučarke. Kolikokrat je Bojan Križaj imel daleč najboljši vmesni čas, večino proge je presmučal odlično, a lej ga zlomka, dvoje ali troje vratic pred ciljem je naredil napako in odstopil. Zakaj se to dogaja vrhunskim športnikom? Kje tičijo razlogi?

Eden izmed ključnih razlogov utegne biti v tem, da vrhunskemu športniku, ko se bliža cilju, popusti zbranost, zmanjša se mu koncentracija in ni več tako zelo osredotočen na svoje smučanje, saj se vidi že praktično v cilju. Čeprav je cilj videti čisto blizu, je v bistvu še zelo daleč, kajti do cilja je potrebno prevoziti še nekaj vratic.

Vsaj petnajst let nazaj sem prebral intervju z Ivom Šeparovićem, nekdanjim priljubljenim nogometašem Olimpije. Ko je v odločilnem trenutku tekme zgrešil nemogoče (bilo je težje zgrešiti kot pa zadeti), je povedal o svojih občutkih tole: »Žogo sem že videl v mreži.«

Ko mi žogo že vidimo v mreži, takrat nam koncentracija za trenutek popusti, nismo več tako zbrani, kajti namesto, da bi se prepustil intuitivnemu gibanju poskušamo v udarec vnesti zavestno voljo, kar pa pripelje do tistega, česar si ne želimo.

Če bi kot motivacijski trener moral povedati en nasvet slovenskim vrhunskim in amaterskim športnikom bi jim dejal: »Delajte korak za korakom.« Kaj to pomeni?

Najprej se osredotočite na prva vratica, nato na druga, tretja … najprej preigrajte prvega igralca, nato drugega … najprej dajte prvi gol, nato drugega .. kljub visoki prednosti, ko vam koncentracija popusti – tekmujte s samim seboj, dajte še več golov in verjemite v uspeh. In najbolj pomembno – nikoli, nikoli in res nikoli ne podcenjujte nasprotnika.

Kot sem povedal že na začetku – 90% zmage se zgodi v naših mislih in če nismo pred tekmo dovolj dobro psihološko pripravljeni in ne verjamemo v svoj uspeh, potem bomo tudi v resnici, na pravi tekmi, pogrnili na celi črti. Zmage pripadajo pogumnim in drznim!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.