Košarica

V košarici ni izdelkov.

Skrita govorica (ne)reda

Hitro se bližajo dnevi, ko bomo spet začeli s spomladanskim čiščenjem in se bomo tako na tak način tudi simbolično prečistili. Naj vas spomnim, da je vsako čiščenje stanovanja, hiše, narave, vrta ali avtomobila v bistvu tudi čiščenje nas samih.

V zadnjem času sem se z opazovanjem ljudi in njihovih navad marsičesa naučil in prepoznal pri ljudeh tudi navade, ki se jih trudijo skriti, da niso vsem vidne na očem. A dobremu očesu ne uide nič, le pozorno je potrebno opazovati okolico.

Eden izmed starodavnih hermetičnih zakonov se glasi: »Kakor zgoraj, tako spodaj. Kakor spodaj, tako zgoraj.« Velja tudi malo drugače: »Kakor znotraj, tako zunaj. Kakor zunaj, tako znotraj.« Slednje pomeni, da je naš zunanji svet odraz notranjega sveta in obratno, da se naš notranji svet odraža v našem pojavnem svetu.

Ko se omenjenega zakona začnemo bolj zavedati in ga opažati v vsakodnevnem življenju, takrat imamo možnost prepoznati v sebi in okoli sebe številne (skrite) stvari. Morda bomo v nekaterih primerih, ki jih navajam, prepoznali tudi same sebe in svoje navade, ki se jih trudimo skriti pred drugimi.

V vsakem od nas sta oba pola, ali z drugimi besedami, so dnevi, ko smo bitje svetlobe, miru in ljubezni, a so tudi dnevi, ko nam gre vse na živce, smo jezni in zadirčni ter imamo vsega dovolj. Nekateri »new age« privrženci pravijo, da moramo negovati le pozitivne energije. Sicer vse lepo in prav, toda potem nismo celoviti saj je tudi jezni in zavistni del nas vreden naše pozornosti in objema, kot je tega vreden naš mirni, ljubeči in pozitivni del.

Zakon hvaležnosti nas uči, da je potrebno z ljubeznijo objeti oba pola nas samih. Enako velja tudi za (ne glede na »predznak«) naše sodelavce, poslovne partnerje, družinske člane, partnerje v zasebnem življenju … skratka za vsakogar in vedno, ko gre za medčloveške odnose.

Energija hvaležnosti, tako za materialne kot nematerialne stvari, je energija, ki teži k ravnovesju. Namreč ravnovesje je temeljni zakon narave, in ko je v naravi nekaj vrženo iz ravnovesja, se pojavijo nasprotne sile, ki spet postavijo stvari na svoje mesto. Če bi lahko povedal na najbolj enostaven način, kako do več sreče, radosti, ljubezni, uspeha v življenju, bi se to odražalo v eni sami besedi: »Hvaležnost«.

Pogosto opažam, da nekateri ljudje na veliko razglašajo, kako zelo so srečni, veseli, radostni in polni ljubezni. Sicer vse lepo in prav, toda pogosto je to razglašanje »sreče« zgolj »igra« ali »maska«. Človek, ki je resnično notranje srečen, ne potrebuje zunanjih potrditev o tem, kako zelo je »happy« in »oh in sploh«, saj se njegov notranji mir izraža skozi njegovo energijo, ki jo oddaja, skozi karizmatično govorico in držo telesa ter skozi blažen izraz na obrazu.

Žal v sodobnem svetu pogosto »igramo« srečo, ker želimo celemu svetu pokazati, kako zelo smo čudoviti, božanski in pravi izraz ljubezni, sreče in ne vem še česa. Začnimo se zavedati, da dokler rabimo zunanjo potrditev svoje »sreče«, smo še vedno v stanju, da 100% ne zaupamo sebi in svojim notranjim občutkom radosti, sreče in miru.

Pojdimo še na drug primer. Avto, ki ga vozimo na simbolični ravni, tudi odraža naš notranji svet. Pri tem ne mislim na to, kakšna je znamka avtomobila, oz. ali je avto star ali nov, temveč mislim na druge stvari – čistočo našega avtomobila in koliko smo zanj hvaležni.

Če nas zanima več o določenem človeku, potem poglejmo v notranjost njegovega avtomobila. Kako je le-ta urejena in ali je čista? Ali je na armaturni plošči še vedno nekaj let star prah? Ali že skoraj leto dni sedeži, preproge in prtljažnik niso bili posesani? Lahko v avtomobilu še vedno opazimo prazne plastenke, pločevinke in čips, kateremu je že zdavnaj potekel rok?

Sedaj ko imamo že tretje leto vinjete, se nekateri vozijo po cesti s celo barvno paleto vinjet. Ali si je res tako zelo težko vzeti 10 ali 15 minut časa ter s strgalom in kisom odstraniti staro vinjeto? Tako kot imamo stare vinjete na vetrobanskem steklu morda s seboj (podzavestno) še vedno nosimo stare rane in zamere, ker si nismo vzeli časa, predelati jih, opustiti in odpustiti.

Ni potrebno, da smo neki čistilni »fanatiki«, ter da stalno »glancamo« avtomobil, stanovanje, hišo, kot nekateri to znajo početi, saj s tem izražamo spet povsem drugo skrajnost, preveliko skrb, fobije, strahove in občutek, da nismo dovolj dobri.

Pomembno je, da najdemo v vsem, kar počnemo, radost in občutek za pravšno mero oz. ravnovesje. Marsikdaj si mislimo, da bi radi mir in ljubezen v svetu, toda pri tem pozabljamo, da moramo naprej imeti mir in ljubezen v sebi, kajti kakor je znotraj, tako je zunaj.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.