Košarica

V košarici ni izdelkov.

Čiščenje s smislom

Pred mesecem dni sem bil na delavnici Bogato življenje minimalista, ki me je navdušila in mi skupaj z delavnico Body Reset dala misliti, da je čas za kompleten »detox«, ne samo telesno, temveč tudi fizično v smislu, da se znebiš odvečnih stvari.

Vesolje mi je nato »naključno« poslalo še knjigo MINIMALIZEM, ki sta jo napisala Joshua Fields Millburn in Ryan Nicodemus. Oba avtorja sta se odpovedala dobro plačani službi v veliki korporaciji ter zavrgla ali razdala večino svojega imetja.

Vse to me je napeljalo k temu, da sem se odločil, da izpeljem še veliko čiščenje v svojih bivalnih in tudi poslovnih prostorih. Ta projekt, če mu lahko tako rečem, sem poimenoval »Čiščenje s smislom«.

Čiščenje se je začelo 11. 11. 2016, in sedaj, ko tole pišem, lahko rečem, da je celoten projekt zaključen tam okoli 98%, in planiram, da bo v naslednjih dneh že na 100%. Celotno statistiko, kaj vse sem razdal, prodal, podaril ali peljal na odlagališče kosovnih odpadkov, si lahko prebereš v zapisu na mojem blogu z naslovom Z manj krame se lažje diha.

Po novem sem »lažji« za več kot 220 stvari, in lahko rečem, da se tudi počutim bolj radostno, bolj svobodno, obenem pa se mi zdi, da sem »lažji« tudi za kakšen kilogram, ne samo fizično, temveč tudi čustveno. Skratka, učinek na zdravje in dobro počutje ter manj stresa je viden. 🙂

V ta projekt čiščenja sem se tako intenzivno vrgel, da mi je celo zmanjkalo časa za pisanje bloga. Med tem čistilnim projektom sem bral tudi dve zanimivi knjigi, v katerih sem zasledil tudi nekatere uporabne informacije, ki jih v nadaljevanju delim s teboj …

Ali s pomočjo pospravljanja lahko shujšaš?

Vem, da je tole vprašanje malo hecno, vendar pa Marie Kondo v svoji odlični knjigi UMETNOST POSPRAVLJANJA med drugim poroča tudi o zanimivem učinku, ki ga ima pospravljanje na njene stranke, saj le-te shujšajo. Takole pravi:

»Ko se začne pospravljanje, številne stranke pripomnijo, da so shujšale ali si utrdile trebušne mišice. Pojav je nenavaden, a ko zmanjšamo količino stvari v stanovanju in tako rekoč »razstrupimo« dom, podobno učinkujemo tudi na svoje telo.

Ko na mah zavržemo vse, česar ne potrebujemo, se naše telo lahko odzove podobno kot med postom. Lahko nas doleti driska ali izbruh mozoljev. S tem ni nič narobe. Telo se skuša znebiti strupov, ki so se nabrali v dolgih letih, in se bo čez dan ali dva vrnilo v normalno stanje ali celo boljše.

Ko opazujem svoje stranke, ugotavljam, da se jim zmanjša trebuh, ko se znebijo odvečnih oblačil, da se jim zbistrijo misli, ko naredijo ožji izbor knjig in dokumentov, in ko zmanjšajo količino kozmetike ter počistijo predel okoli umivalnika in kadi, se njihova koža izčisti in postane gladkejša.«

Torej, če si ženska in si poskusila že 1001 različno dieto in ni nič pomagalo, poskusi še s tem, da se iz svoje hiše ali stanovanja znebiš vse odvečne navlake. Vzemi si cel vikend, začni v petek zvečer in zaključi v nedeljo zvečer. Pomembno! Celotno hišo ali stanovanje počisti, če se le da, v enem kosu oz. »na mah«.

Če to ne gre, si vzemi 7 ali 14 dni za pospravljanje in vsak dan počisti, kolikor ti pač časovno znese. Vsekakor počisti do konca, ne se ustaviti na polovici ali četrtini, kajti to je tudi znak, ki nekaj govori o tebi – da ne dokončaš stvari in jih puščaš nedokončane, ter da kar »obvisijo« v zraku. Nedokončane stvari (situacije) ti tudi lahko jemljejo energijo, zato je pomembno, da zadeve zaključiš.

Ali ti pospravljanje lahko pomaga pri iskanju partnerja?

V knjigi SORODNE DUŠE, avtorice Iris Tarbuk, lahko zaslediš naslednje misli: »Če želite spremembo v svojem življenju, se lotite velikega pospravljanja svojega doma, stanovanja, hiše. Resnično, vse, česar ne potrebujete, darujte ali odvrzite. S tem ustvarjate mesto za prihod novega v svoj življenjski prostor, dajete prostor vsemu tistemu, kar mora priti, prav tako tudi ljubezni.«

Avtorica gre še korak dlje in pravi: »Kakor ste se znebili starih in nepotrebnih stvari iz svojega doma, ki niso dovoljevale vstopa novemu, tako se znebite negativnih ljudi iz svoje okolice, saj le-ti s svojo prisotnostjo preprečujejo vstop novi osebi, ki v vaše življenje prinaša ljubezen.«

Skratka, kot lahko vidiš, čiščenje stanovanja ali hiše ni le fizično delo, temveč gre za globok proces razstrupljanja na telesnem, čustvenem, umskem in duhovnem področju. Pogosto se oklepaš določenih stvari preprosto zato, ker se ob tem počutiš »varnega«, in tako prekomerno zapolniš svoj bivalni prostor, v katerem se ne more prosto pretakati sveža energija.

»Manj je več« ni le starodavna zen modrost, temveč način življenja, ki bo poenostavil tvoj vsakdanjik in prinesel več radosti, zdravja in ljubezni v tvoje življenje.

Želim ti obilo nove in sveže energije!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.