Košarica

V košarici ni izdelkov.

Zdravilni in kreativni spanec

Se vam je že kdaj primerilo, da ste bili med delovnim časom zelo utrujeni, ali pa ste začutili, da vam primanjkuje energije? Ali pa ste bili zelo zatopljeni v svoje delo, iskali ste rešitev določenega problema, a rešitev se ni in ni hotela pojaviti? Spet drugič, pa ste si zaželeli, da bi lahko delali pozno v noč a niste mogli, ker vas je že prej premagal spanec.

Ko sem danes začel pisati tale članek, sem bil nekako brez navdiha. V rubriki o zdravju sploh nisem vedel kaj naj napišem. Kaj sem potem storil? Verjeli ali ne – šel sem za pol ure spat! Nekateri dvomljivci si bodo gotovo mislili – tale pa gotovo ni pri zdravi pameti, da gre med delovnim časom spat. Toda … navdih o čem naj pišem in kakšne vsebine naj ima tokratni članek, je prišel na ta način sam od sebe. A kar je najpomembnejše – sedaj, ko to pišem se počutim spočitega in polnega energije. Winston Churchill je nekoč dejal, da mu ena ura popoldanskega dremeža omogoča, da lahko dela pozno v noč in tako pridobi 4 ure.

Spanec je enako pomemben tako za zdravje, kot tudi za rešitev vaših “nerešljivih” težav. Ste se že kdaj spravili zvečer v posteljo in ste tik pred spanjem tuhtali o rešitvi problema, nato pa ste se pogreznili v spanec in se zjutraj (ali pa celo med spanjem) zbudili z rešitvijo problema? Ne pravijo nam zaman, da naj zadevo prespimo in da naj potem čez nekaj dni povemo kako smo se odločili.

Če trdno verjamemo, da se bo pojavila rešitev se le-ta tudi pojavi. Med spanjem ali ko se zbudimo točno vemo kaj moramo v določenem primeru storiti. Odkod te ideje? Podzavest prepusti problem nadzavesti, le-ta pa nam sporoči rešitev problema.

Veliko je primerov, ko se je velikim umom in znanstvenikom porodila rešitev med spanjem. Zato vam toplo priporočam, da imate na nočni omarici pisalo in blok, ali še boljše – diktafon, da si lahko zabeležite ideje, ki so se vam porodile. Namreč te ideje tako hitro kot pridejo, tako hitro tudi odidejo, zato jih moramo takoj zabeležiti, pa čeprav samo v detajlih.

Spanec je za nas izredno pomemben, saj takrat ko spimo, se naše telo odpočije, obnovi, dobimo energijo za naslednji dan … Sicer pa sami veste, kako se počutite, če ste celo noč bolj slabo spali, ali pa sploh niste spali, ker ste morali delati. Tudi če ste direktor ali menedžer, naj vam ne bo nerodno med delovnim časom za pol urice zadremati, kaj ti tiste pol urice dremeža vam lahko prihranijo na tisoče evrov in številne ure dela. Zato – živel spanec!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.