Košarica

V košarici ni izdelkov.

Največje darilo sočloveku

Najlepše in največje darilo, ki ga lahko daš sočloveku (partnerju, prijatelju, otroku, sorodniku, možu, ženi …) si ti sam-a. Da s svojo ljubečnostjo, sočutnostjo, nežnostjo, pozornostjo, pogovorom, dotikom, objemom, nasmehom, poljubom in prijazno besedo polepšaš nekomu dan, jutro ali noč. Tukaj ne gre za nič materialnega, temveč za energijo, ki jo iz srca predaš naprej.

Bolj, ko spoznavam kulturo staroselcev (starodavnih ljudstev), bolj ugotavljam, da so bili bolj modri, radostni, ljubeči in srečni, od nas – sodobnih mestnih ljudi. Živeli so v skladu z naravo in njenimi ritmi. Svojim bližnjim so se več posvečali in bili do njih prijazni, sočutni in razumevajoči. Indijanci plemena Navajo imajo tako pregovor: »Ravnaj z vsemi ljudmi tako, kakor da so tvoji bratje in sestre – vsi tvoji sorodniki.«

Tudi o otroški vzgoji vedo več kot marsikateri sodobni človek. Basil Johnston iz plemena Odžibva pravi: »Ljubite svoje otroke zaradi njih samih in ne zaradi njihovih uspehov.« To je še eno čudovito darilo sočloveku, da ga imaš rad takšnega, kakršen je.

Za zaključek današnjega zapisa pa še ena kratka indijanska modrost, o vzgoji otrok, tokrat od Josepha Bruchaca:

»Prvotni prebivalci Amerike so bili do otrok prijazni in nežni. Otrok, ki je kaj ušpičil, ni bil tepen, ampak so mu starši ali stari starši povedali eno tistih starih zgodb, ki je vedno imela poduk. Telesna kazen ostane v spominu velikokrat povezana z zamero še dolgo potem, ko je vzrok za kazen že pozabljen. Dobra zgodba pa lahko človeka spremlja vse življenje in učinkuje daljši čas – o čemer so vsaj Indijanci trdno prepričani.

Mnogo prvih zgodb, ki jih povedo otrokom, govore o živalih, posebno o malih živalih, kot sta rakun in lisica, želva in zajec – živali, ki morajo biti pametne, če hočejo preživeti. Da si uspešen, ni nujno potrebno biti največji in najmočnejši.«

Da, zgodbe … preko zgodb se lahko marsikaj naučiš. Če si morda oče ali mama – kdaj si svojemu otroku povedal-a kakšno poučno zgodbo iz katere se je naučil nekaj novega o sebi, odnosih in življenju?

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.