Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ko je čas za Facebook “čistko” …

Neki dogodek pred dnevi mi je dal misliti … Zanimivo je, kako imajo ljudje čas, da se hitro odzovejo, ko jim pošlješ zasebno sporočilo preko Facebooka. Včasih odgovor »prileti« še isto minuto, ko si poslal sporočilo. Toda, ko to isto osebo srečaš v živo, nekako »ni časa«, da bi se malo ustavila, pogovorila ali pa morda šla s teboj na čaj ali kavo in se tako bolje spoznala. Ni časa za pristen osebni medčloveški stik iz oči v oči. In tega je v zadnjem času vse več. Hitimo skozi življenje in bolj, ko smo »povezani« preko družabnih omrežij, bolj smo med seboj ločeni.

Facebook »zidovi« so postali filtri za sproščanje frustracij in ne samo to – so ljudje, ki na Facebooku objavijo vsak svoj korak, izlet ali dejavnost. Po domače povedano, objavijo vsak svoj »prdec«. »Selfiji« so postali kult in ljudje se slikajo na vseh mogočih in nemogočih mestih. Bodoče mamice s ponosom objavljajo fotke svojih trebuščkov in sprašujejo ali še veste koliko dni je do konca, potem ko se otročki rodijo pa je seveda potrebno »as soon as possible« objaviti fotko novorojenca ali novorojenke na FB-ju. Naj svet ve, kdo je pogledal na svet.

Spotoma za to novičko izvejo še takšne ali drugačne »varnostne« agencije, seveda pa ti oglaševalci na FB-ju nenadoma servirajo oglase za ugoden nakup otroških plenic, oblek, dudic in ostale »otroške opreme«. Strašljivo je, da trgovine in tudi Facebook vedo že preden se to javno objavi, da je določena ženska noseča, v zvezi ali poročena. A o tem kaj kdaj drugič …

Na Facebooku imam dva profila. Prvi je javni oz. recimo temu poslovni – najdeš ga tako, da klikneš tule. Drugi pa je moj zasebni, do katerega linka ne bom objavljal na blogu. Po premisleku sem se odločil, da bo po novem moj zasebni profil namenjen le ljudem, ki jih poznam iz resničnega življenja, se pravi, da smo se že kje srečali, si pogledali v oči, se objeli ali si izmenjali kakšno besedo.

Nekako nima smisla, da imam med prijatelji (imena in kraji so izmišljeni) – Janeza Kovača iz Zgornje Kungote in Marijo Novak iz Spodnjega Kašlja, ki ju osebno sploh ne poznam. Ali še huje – morda sploh nimata profilne slike in je njun profil dejansko Facebook zombi profil. Da, tudi to se najde – profili, ki to sploh niso, temveč so namenjeni le oglaševanju. Najbrž poznaš profil s kakšno seksi bejbo ali tipom v profilni sliki, vse objave na zidu pa se nanašajo na neko blagovno znamko.

Zato čez vikend začenjam s »Facebook čistko«. Nekateri moji Facebook prijatelji bodo od mene tudi dobili sporočilo od kje se poznamo in kje smo se srečali, preden naredim tisti klik na »unfriend«. Spet druge, za katere vem, da se ne poznamo ali pa da imajo zombi profile pa bom preprosto »unfriendal«. Pa brez zamere, prosim. Hvala. 🙂

Če se torej ne poznava osebno in želiš biti z menoj v stiku preko Facebooka, potem si vedno dobrodošel-a, da všečkaš mojo Facebook stran in se tako »naročiš« na moje najnovejše objave. Hkrati, pa ko tole bereš tudi malo razmisli o svojem socialnem življenju in morda bi bil čas, da se večkrat dobiš s kom na kavi in se z njim v živo pogovoriš, namesto za čvekaš preko klepetalnika in lajkaš njegove objave po Facebooku.

Jaz začenjam ravno s tem – več resničnega življenja in manj virtualnega. 🙂

P.S. Oglej si še tale video na YouTube, ti bo dal misliti o »resničnosti« virtualnega življenja.

P.P.S. Koga boš ti danes povabil-a na kavo? 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.