Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kateri vitamin D izbrati?

V mesecu septembru 2017 sem na svoji spletni strani objavil članek Sonce, moj prijatelj, v katerem je bilo tudi govora o vitaminu D3. Članek je požel precej zanimanja in kasneje sem na to temo (uporaba vitamina D3) dobil kar nekaj vprašanj preko e-pošte.

Povezal sem se z Ivanom Sočetom, avtorjem knjige MOČ VITAMINA D, ki mi je prijazno posredoval članek za objavo. V spodnjem članku najdeš uporabne in praktične nasvete, če boš v dilemi kateri vitamin D3 izbrati. Tudi sam sem jih preizkusil kar nekaj, da sem ugotovil kateri mi najboljše odgovarja.


Počasi, a vztrajno se širijo informacije o pomenu vitamina D, o tem, da ga v hrani skoraj ni, da ga lahko sami tvorimo le od aprila do septembra, če smo izpostavljeni neposredni sončni svetlobi z večjim delom nezaščitene kože. Cena, ki jo moramo plačati živeči na območjih, ki so oddaljena od ekvatorja, je oskrba z vitaminom D v obliki prehranskih dopolnil ali zdravil.

Ponudba izdelkov z vitaminom D je velika, zato so kupci pogosto v dilemi, katerega izbrati. Normalno je, da vsak ponudnik hvali svoj izdelek in da so kupci do takšne samohvala kritični in nezaupljivi.

Ponujamo nekaj kriterijev za lažjo izbiro.

1. Vitamin D3 ali D2
2. Naravni ali industrijski D3
3. Tablete, kapsule, olja, liposomski pripravki, pršila
4. D3 z dodatki ali brez
5. Ponudniki vitamina D
6. Cena vitamina D

VITAMIN D3 ALI VITAMIN D2?

Stroka je enotna: če le imate možnost, izberite vitamin D3, ki učinkuje močneje in dalj časa. Oblika D3 je tista, ki jo sami tvorimo, ko so za to izpolnjeni pogoji, medtem ko je D2 rastlinskega izvora. Skoraj vse novejše raziskave, priporočila, opozorila ipd. se nanašajo na D3. Če se boste odločili za obliko D2, ga dodajajte v dvakratnih odmerkih in preverjajte njegovo raven v krvi.

NASVET: izberite obliko D3, saj je v vseh pogledih ustreznejša.

NARAVNI ALI INDUSTRIJSKI D3?

Živali enako kot ljudje tvorijo D3 in ga shranjujejo v maščobah. Pri proizvodnji vitamina D3 se najpogosteje uporablja maščoba mastnih rib ali lanolin (maščoba v ovčji volni), v novejšem času tudi posebne vrste lišajev.

Upoštevati je treba, da je ribje olje veliko bolj protislovno iz ekoloških, etičnih in tudi zdravstvenih razlogov, saj lahko ribja olja vsebujejo veliko škodljivih snovi, kot so živo srebro in druge težke kovine.

Res je, da striženje ovac ni naravno, a pri pridobivanju volne žival ne trpi, ne pri vzreji ne pri striženju. Uživanje vitamina D3 v sedanjih okoliščinah ni v nasprotju z osnovnim načelom veganstva: »ne škoditi živali, če to ni zares nujno«.

Dobre raziskave, ki bi potrjevale enako učinkovitost in obstojnost D3 iz lišajev, zaenkrat še niso na voljo.

NASVET: ob upoštevanju vseh dejavnikov ima prednost D3, pridobljen iz lanolina.

Industrijski D3 je rezultat kemičnih reakcij v farmacevtskih laboratorijih. Pri samem učinkovanju D3 naj ne bi bilo razlik, vendar je treba upoštevati še druge dejavnike. Ti izdelki pogosto vsebujejo škodljive snovi, kot sta metilparahidroksibenzoat in makrogolglicerol hidroksistearat. Metilparahidroksibenzoat utegne povzročiti alergijske reakcije (lahko zapoznele), medtem ko je makrogolglicerol hidroksistearat potencialni povzročitelj želodčnih motenj in driske.

V Sloveniji je najbolj prodajano zdravilo Plivit D3. Leta 2001 je zavarovalnica plačala 25.055 škatel, leta 2016 pa 579.496 (vrednost skoraj 2 milijona evrov). V 15 letih se je poraba tega izdelka povečala za 23-krat, poraba konkurenčnega AD3 pa se je zmanjšala za 7-krat in predstavlja le 1,7 % porabe Plivita D.

Zakaj zdravniki prepisujejo in priporočajo Plivit D? Zanesljivo ne, ker bi to bil najboljši izdelek na tržišču. Eden od razlogov je vpliv farmacevtske industrije, drugi pa dejstvo, da zdravstvena zavarovalnica krije le stroške izdelkov, registriranih kot zdravila.

Glede na ceno izdelkov z D3 bi bilo veliko bolj etično bolnikom predlagati, naj sami plačajo nekaj evrov na mesec, kot jim v breme zavarovalnice (vseh nas) ponujati veliko slabši izdelek.

ZAKLJUČEK: če izbirate med industrijskimi, izberite izdelek brez kakršnih koli škodljivih dodatkov.

KONČNI SKLEP: izberite naravno obliko D3 iz lanolina, katere učinkovanje je preverjeno z raziskavami.

TABLETE, KAPSULE, OLJA, LIPOSOMSKI PRIPRAVKI, PRŠILA

Izdelki v oblik tablet ali kapsul, v katerih je trda snov (prah), so glede absorpcije najslabša izbira, saj je treba ob jemanju teh oblik poskrbeti za hkraten vnos maščob. Olja so boljša izbira, vendar je treba paziti, da uporabljamo naravna olja. Če proizvajalec ne navede, za katero olje gre, je treba izbrati izdelek, ki ima na deklaraciji navedene vse podatke. Upoštevajte tudi okus olja, obstojnost, potrebo po hranjenju izdelka v hladilniku ipd.

Liposomska dostava vitamina D ni z nobeno raziskavo potrjena kot učinkovitejša, ravno tako nima nobene druge prednosti. Edino pri vitaminu C je bilo ugotovljeno, da je dostava večje količine vitamina C v enem odmerku v liposomih učinkovitejša od običajnega oralnega jemanja, vendar manj učinkovita od intravenoznega dodajanja.

Trditve, da je liposomska dostava drugih vitaminov in mineralov (B12, D3, K, magnezija …) ali drugih snovi (glutation …) superiornejša, so nedokazane in so glede na sedanje znanje posledica predpostavk, domišljije ali zavestne marketinške manipulacije.

Dodajanje vitamina D3 v obliki pršila je način oralnega vnosa, kjer skozi zelo razvejan sistem kapilar v ustni sluznici (pri odraslem je njegova površina izjemnih 250 kvadratnih centimetrov) vitamin prehaja takoj v krvni obtok. Če je vsebina pršila pravilno sestavljena, se mikroskopske kapljice razpršijo v milijone delcev, kar zagotavlja takojšnjo absorpcijo, neodvisno od zdravja prebavnega ali presnovnega sistema.

V vseh dobrih pršilih je vitamin D že »stopljen« v naravnem kakovostnem olju, nekaterim pa so dodane snovi, ki izboljšajo okus. Tako je bilo v neki raziskavi ugotovljeno, da imajo pršila DLux za 30 % hitrejšo absorpcijo od izdelka priznanega proizvajalca Solgar. Pršila veljajo za najbolj priročen način uporabe z najboljšo absorpcijo.

NASVET: izberite izdelek, ki zagotavlja znanstveno dokazano najboljšo absorpcijo.

D3 Z DODATKI ALI BREZ?

Jemanje vitamina D3 je nadomestilo pravilnega sončenja. Tako kot pri sončenju, ko ustvarimo 10.000 in več enot D3, ne jemljemo nobenih dodatkov, tudi pri rednem dodajanju D3 s prehranskimi dopolnili v odmerkih do 15.000 i. e. ni treba uživati drugih vitaminov ali mineralov, probiotikov ali drugih snovi.

Izjema so bolniki, ki morajo biti zaradi svoje bolezni pozorni na vnos drugih snovi. Tako npr. bolnikom z osteoporozo predlagamo jemanje vitamina K2, kalcija, magnezija, vitamina B12. Osebe, ki so nagnjenje k nalaganju kalcija v mehkih tkivih oziroma žilah (kalcinacija), bi morale skrbeti za hkraten vnos vitamina K2.

Če jemljete vitamin D v terapevtskih odmerkih (redno od 15.000 do 100.000 in več enot dnevno), morate redno spremljati številne odzive telesa in skrbeti za ravnovesje drugih snovi.

NASVET: če jemljete normalne odmerke vitamina D3 in imate raven vitamina D do 150 ng/ml, vam ob jemanju vitamina D3 ni treba uživati nobenih drugih snovi, razen v primeru specifičnih potreb (osteoporoza ipd.).

PONUDNIKI VITAMINA D

Poraba vitamina D narašča, zato se povečuje število ponudnikov izdelkov priznanih blagovnih znamk kot tudi anonimnih proizvajalcev. Posebna pozornost je potrebna pri spletnih nakupih, saj lahko spletno trgovino odpre vsakdo, prodaja lahko poteka iz drugih držav, na trgu je zaslediti ponarejene izdelke itn.

NASVET: kupujte izdelke znanih proizvajalcev, ki so preverjeno kakovostni (strokovne nagrade, nagrade potrošnikov, obstoj certifikatov …), ter domačih podjetij, katerih reference so zlahka preverljive.

CENA NA ENOTO

Pri izbiri je dobro biti pozoren na ceno, pri čemer moramo upoštevati ceno na količino aktivne snovi. V navodilih preberite, za koliko dni zadošča izdelek in koliko enot vsebuje dnevni odmerek. Če je v enem izdelku npr. 100.000 enot (100 dni po 1000 enot) in v drugem 200.000 enot, staneta pa oba npr. 10 evrov, je jasno, da je drugi izdelek dvakrat cenejši oz. prvi dvakrat dražji. Dva izdelka lahko vsebujeta enako količino aktivne snovi in imata enako ceno, vendar je tisti, ki zagotavlja boljšo absorpcijo, v resnici »cenejši«.

Pri spletnih ali kataloških nakupih je treba upoštevati stroške pošiljanja. Če je izdelek npr. cenejši za en evro, stroški pošiljanja pa višji za tri evre, je v resnici ta izdelek dražji za dva evra.

NASVET: pri ceni upoštevajte vrednost na količino aktivne snovi in vse stroške.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.