Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako se znebiš strahu pred javnim nastopanjem?

Nekaterim ljudem se ob misli na javni nastop dobesedno megli pred očmi, začenjajo se potiti, postanejo nemirni, srce jim začne hitreje utripati … skratka njihovo telo se odzove izjemno čustveno. Zakaj?

Vse, kar doživljamo v našem življenju, je podzavestni program in enako velja tudi za javno nastopanje. Naša podzavestna prepričanja določajo kako smo pri javnem nastopanju, in tudi na splošno v komunikaciji, uspešni.

Pri javnem nastopanju so odločilna tako zavestna kot tudi podzavestna prepričanja. Ko v svojo podzavest 100% integriramo novo prepričanje npr. »Sem odličen in prijeten govornik.«, takrat se začenja tudi naša uspešna govorniška pot.

Gora prebranih knjig s področja komunikacije, govorništva in javnega nastopanja pogosto ne pomaga. Edino kar je resnično učinkovito pri premagovanju strahu pred javnim nastopanjem, je vaja, vaja in še enkrat vaja. Seveda, če ob tem sočasno integriramo tudi nova prepričanja v svojo podzavest, je pot precej hitrejša in lažja.

V življenju se obremenjujemo v smislu, da mislimo, da določene stvari ne zmoremo, da smo premalo __________ ali pa preveč __________ (sam-a vpišite kaj). Toda, ali je res temu tako, da ne zmoremo? Kaj pa če zmoremo več, kot si mislimo in si upamo predstavljati?

Na Tečaju Sr(e)čne retorike, ki se je zaključil letos avgusta, sem imel tudi gluho študentko. Tečaja se je udeležila zato, ker je želela postati bolj samozavestna, prepričljiva in navdušena govornica. Na vsakem srečanju ji je pomagal tudi tolmač in iz srečanja v srečanje je bolj napredovala, hkrati pa bila navdih tako meni, kot tudi ostalim tečajnikom.

Skozi vodenje tečaja retorike (vodim ga že od leta 2004), sem ugotovil, da pri učenju javnega nastopanja potrebujemo še nekaj več. Ne samo vaje glasu in govorništva, temveč tudi vaje za izboljšanje intuicije, ustvarjalnosti, energijski pretok v telesu in še kaj. Skratka, govorništvo je celota, ki zajema vsako celico in vsak atom človekovega bitja.

Temelj napredka pri govorništvu in komunikaciji je v tem, da čistimo svoja podzavestna prepričanja in da pogledamo tremi in strahu v oči, se soočimo z obema in pogumno naredimo korak v neznano. Pogum se več kot splača, saj skozi vaje, ki zajemajo telo, um in duha, ne prepoznavamo le svoje govorniške talente, temveč spoznamo tudi bolj sebe in svoje srčne želje.

Kateri govori so najboljši? Pravzaprav je vsak govor na svoj način dober, zanimiv, toda ko govorimo o energiji, ki se pretaka med javnim nastopom, potem je daleč najboljši tisti govor, ki ga povemo iz sebe, iz svoje duše in srca. Takšnega govora se ne da »napiflati« oz. povedati na pamet, to pride iz človekove duše, njegovega višjega jaza.

Pravzaprav sem ugotovil, da je tisto, kar učim neke vrste retorika višjega jaza. Se pravi kako govoriti iz srca, iz svojih notranjih vzgibov in želja ter kako se (so)govornika dotakniti preko srca ter mu predati sporočilo, ki mu bo koristilo in mu bo v pomoč.

Napotke za uspešno javno nastopanje in komunikacijo bi lahko strnil v nekaj stavkov:

  1. Vedno govori iz sebe, iz svojega srca.
  2. Prisluhni sogovorniku in ga glej v oči.
  3. Na vsak javni nastop se dobro pripravi, tako miselno kot vsebinsko.
  4. Za zmanjšanje stresa uporabljaj tehnike za čustveno osvoboditev.
  5. Bodi to, kar si in ne oponašaj drugih – sam si neprecenljiv unikat.
  6. V svojo podzavest integriraj novo prepričanje, da si uspešen govornik.
  7. Vadi, vadi in še enkrat vadi. Zavedaj se, da vaja dela mojstra!

Ko prebereš zgornje napotke se zdijo dokaj enostavni, toda v praksi, ko imaš javni nastop so stvari malo drugačne. Vendar ne obupaj – zavedaj se, da z vajo, pogumom, vztrajnostjo in srčno željo lahko postaneš odlična govornica (govornik) in prijetna sogovornica (sogovornik).

Želim ti obilo uspešnih govorniških nastopov!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.