ugodna-spletna-stran

Kako po ugodni ceni priti do svoje spletne strani?

Morda si v tem trenutku nadebuden podjetnik ali navdušena podjetnica in razmišljaš kaj storiti, da bi si postavil spletno stran. Dejansko je dandanes tako, da če nismo prisotni na spletu, potem v poslovnem svetu sploh ne obstajamo. Seveda zna biti za marsikoga, ki šele začenja svojo poslovno pot, izdelava spletne strani kar precejšen finančni zalogaj.

Cene izdelave spletne strani se gibljejo od 100 € navzgor. Pred leti, ko sem iskal ponudnika za izdelavo spletne strani sem dobil celo ponudbo za 6.000 €. Sicer je bila mišljena izdelava članske spletne strani s posebnim dostopom plačljivim dostopom za člane, vendar pa je bila omenjena ponudba tudi zame »too much«.

Kaj potrebuješ za izdelavo spletne strani?

Domeno (to je ime spletne strani npr. v našem primeru www.robertgoreta.si). Na voljo imaš domene z različnimi končnicami .com, .net, .org., .si, .info, v zadnjem času pa se pojavljajo še nove in nove končnice .email, .guru, .link, .bike, .camera … itd.

Strežnik (to je prostor, kjer boš gostoval svojo spletno stran). Obstaja mnogo strežnikov, vendar ti lahko iz lastnih izkušenj povem, da ni vse zlato, kar se sveti in da je potrebno dobro preveriti ter testirati, kako ti določen ponudnik gostovanja ustreza.

Ogrodje na katerem boš postavil spletno stran. Pred letom 2005 so bile več ali manj vse manjše spletne strani postavljene kot statične spletne strani, se pravi brez php-ja. Kasneje, pa so se začeli pojavljati prvi CMS (content management system) sistemi za upravljanje s spletno stranjo in dodajanje vsebine, brez da bi moral poznati .html kodo.

Pri nas in tudi v svetu je najbolj priljubljeno (in tudi brezplačno) orodje za upravljanje s spletno stranjo in postavitev le-te WordPress. Več o njem si lahko prebereš na http://sl.wordpress.org/.

Nekateri postavljajo svoje spletne strani na Wix-u – http://www.wix.com/ Za začetek sicer zanimiva in preprosta zadeva, vendar sem osebno pristaš, da imam svojo spletno stran na svojem strežniku, saj je le tako omogočen njo popoln nadzor. Wix je sicer brezplačen in ponuja kar nekaj lepih oblikovnih predlog, vendar ga sam nisem preizkušal in ne vem kako je funkcionalen z vidika uporabnika ter kako je pri brezplačnem računu z namestitvijo lastne domene in e-maila.

Torej Wix-a prepuščam drugim strokovnjakom, ki ga bolj poznajo in v nadaljevanju zapisa se bom posvetil WordPressu. Koliko te torej dejansko stane nakup ene domene, zakup na strežniku in namestitev WordPressa na strežnik?

Cene domen se gibljejo od 8,00 € (.com ali .net domena) do 16,00 € (.si domena), cene spletnega gostovanja pa od 10,00 do 35,00 € na leto. Načeloma si lahko sam preprosto spletno stran postaviš že za 20 € na leto, če si se seveda pripravljen pozabavati z urejanjem spletne strani v WordPressu.

Sam najrajši .com ali .net domene kupujem direktno v ZDA, saj so cene bolj ugodne. Najbolj učinkovit in preprost za registracijo .com ali .net domene se mi zdi NameCheap.com. In še z lahkoto se prebiješ do plačila domene, kajti pri nekaterih drugih ponudnikih (npr. pri GoDaddy-ju) ti pred samim plačilom ponudijo še celo malo morje opcij kaj vse lahko pri njih naročiš.

Torej, če si začetnik na področju interneta ti takšne takšne zadeve kot so FTPMySQLwp.config in .htaccess najbrž niso poznane. Od vseh malo prej omenjenih ti je morda še najbolj blizu FTP, ki je programski standard za prenos datotek. S pomočjo FTP-ja na strežnik naložimo slike, datoteke, predloge, vtičnike itd., ki jih rabimo za delovanje svoje spletne strani. Pred leti so se vse statične .html spletne strani nalagale na strežnik izključno preko FTP-ja.

Dandanes pa, če imamo WordPress, vse zgoraj omenjeno lahko naredimo le z nekaj kliki v nadzorni plošči spletnega gostovanja. Uporabljajo se tri različne verziji nadzornih plošč – DirectAdminPlesk in cPanel. Za katero se boš ti odločil, to izbiro prepuščam tebi. Iz svojih izkušenj lahko povem, da je Cpanel (vsaj meni) najlažji za razumevanje in upravljanje.

Domeno imaš kupljeno, prostor na strežniku tudi in sedaj pride trenutek, da postaviš spletno stranDober ponudnik spletnega gostovanja ti bo namestitev WordPressa omogočil le v nekaj klikih. A tukaj pridemo do spoznanja, da ni vse zlato, kar se sveti (beri oglašuje) in da je potrebno prej preizkusiti spletno gostovanje in videti, če ti ustreza.

Nekateri ponudniki še vedno ne omogočajo možnosti namestitve WordPressa v nekaj klikih preko Softacolusa. Torej moraš v tem primeru celoten WordPress namestiti ročno preko FTP-ja. Navodila kako to storiš si lahko prebereš tule.

V Sloveniji sem imel možnost preizkusiti kar nekaj strežnikov in trenutno vem, da ti to, kar sem ti prej omenil (namestitev WordPressa v nekaj klikih preko Softacolusa) brez, da je potrebno urejati .htaccess in wp-config datoteke ponujajo več ali manj vsi slovenski ponudniki.

Še nekaj o hitrostih. Ni vsak strežnik hiter in prek izkušenj sem ugotovil, da se lahko hitrost nalaganja posamezne spletne strani (ista predloga, ista verzija WordPressa) razlikujejo tudi za 100 %. Spletna stran, ki se na strežniku A naloži v cca. 3 – 5 sekundah, se na strežniku B lahko nalaga 7 – 10 sekund. Z vidika obiskovalca spletne strani, kot tudi z vidika strica Googla je seveda priporočljivo, da se tvoja spletna stran naloži prej kot v 5 – 6 sekundah.

Kot novinec na spletu utegneš zapasti v skušnjavo, da bi na svoji spletni strani namestil kup vtičnikov. Nekateri vtičniki (še posebej tisti, ki so večji kot 1 MB), ti lahko precej upočasnijo delovanje spletne strani. Na svojih spletnih straneh imam nameščene le tiste vtičnike, ki mi olajšajo upravljanje s spletno stranjo in dodajanje vsebin. Pred časom sem nekatere »težke« vtičnike odstranil ali pa sem jih nadomestil s kakšnimi »lažjimi« in učinek je bil takoj viden – hitrejše nalaganje spletne strani.

Imaš kakšno vprašanje? Ali te karkoli posebnega zanima o tem kako si postaviti spletno stran?

Pošlji mi sporočilo in z veseljem ti bom nanj odgovoril. Če bi morda rad, da ti postavim spletno stran pa si lahko na www.spletnistudio.si ogledaš moje reference. 🙂

Deli naprej ...

Podobne objave