Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ali veš kako je nastal Nike?

Tokrat s teboj delim zanimivo zgodbo na temo ustvarjalnosti, ki si jo lahko v celoti prebereš v knjigi The unauthorized story of Nike and the men who played there.

Phil Knight, športnik na Univerzi v Oregonu, je na stanfordski univerzi pripravljal seminarsko nalogo na temo trženja športnih copat. V nalogi je razmišljal ali bi lahko metode japonskega gospodarstva na trgu športnih copat povzročile podoben pretres, kot se je zgodil na področju ur in kamer.

Skupaj z olimpijskim trenerjem Billom Bowermanom je Phil za 1.000 dolarjev ustanovil podjetje (vsak od njiju je prispeval polovico). Nekega dne je Phil opazoval, kako njegova žena peče piškote. Piškotno testo je ulivala v modele in jih dajala v pekač. Podobno je kasneje v kovinske modele začel ulivati tekoči uretan. Tako je naredil športne copate, ki so imele podplate s čepki.

Phil Knight je kasneje povabil študentko umetnosti, Carolyn Davidson, da bi našla primeren simbol za njegovo novo podjetje. Prestavila mu je nekaj, kar je bilo še najbolj podobno znaku kljukice, ki ga uporabimo vedno, ko smo nekaj naredili. Philu znak ni bil všeč, a ga je vseeno uporabil, Davidsonova pa mu je za svoje oblikovalsko delo računala 35 dolarjev. Si predstavljaš? Znak, ki je danes vreden milijone dolarjev, je bil oblikovan le za 35 dolarjev?

Iskali so tudi primerno ime za podjetje. Eden izmed Bowermanovih tekačev se je nekega jutra prebudil in v mislih mu je neprestano odzvanjalo ime grške boginje zmage Nike. Philu Knightu tudi to ime na začetku ni ugajalo, a se ga je »navadil«. Dandanes je zaradi tega, ker se je »navadil« na tisto, kar mu sprva sploh ni bilo všeč, eden izmed desetih najbogatejših Američanov.

Zakaj s teboj delim to zgodbo? Zato, ker se ti lahko navdih za nove ideje (tako v poslovnem kot tudi v zasebnem življenju) pojavi na najbolj zanimive in nepričakovane načine. Bodi odprt-a za ustvarjalne prebliske in vedno imej pri sebi beležnico, kamor si boš lahko takoj zapisal-a ideje, ki jih boš dobil-a. Seveda pa je potem potrebno stopiti v akcijo in ideje tudi uresničiti. 🙂

P.S. Morda pa se ravno v zadevi, ki ti sprva »ni všeč«, skrivajo tvoji milijoni evrov? 😉

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.